Pomlad se približuje in kmalu bomo preživeli veliko več časa zunaj na svežem zraku. Ko smo na prostem, izven toplega doma, imamo priložnost, da se povežemo z naravo, samim seboj in drug z drugim.

Sam zelo rad hodim na sprehode in danes bi želel z vami deliti nekaj razlogov, zakaj bi vsi morali hoditi na sprehode.

Po mojem mnenju je največji razlog za dnevne ali tedenske sprehode ta, da se imamo priložnost povezati s seboj. Brez telefona, popolnoma sami s seboj na sprehodu, imamo priložnost, da razmislimo o našem življenju, o tem kaj si želimo in kaj smo se naučili v preteklih dneh. Pogoj je seveda, da nimamo slušalk v ušesih in je telefon na tiho ali pa ga pustimo doma; drugače je tako ali tako vseeno ali smo zunaj ali pa sedimo na kavču.

Sprehod v naravi nam pomaga, da se oddaljimo od vseh pričakovanj, od vsega stresa in vseh ljudi ob katerih se ne počutimo najbolje. Česa si resnično želite? Kaj vas osrečuje? Kako se počutite v srcu?

Vsa ta vprašanja se lahko vprašate, ko ste sami na svežem zraku, brez kogarkoli, ki bi želel odgovoriti namesto vas. Čeprav nas imajo družina in prijatelji radi, nam vseeno pomagajo pri odločitvah in to je postalo tako vsakdanje, da sploh ne opazimo več razlike med odločitvijo katero smo sami sprejeli in tem kaj so nam svetovali drugi. Mi sami najbolje vemo kaj je dobro za nas, ampak potrebujemo mir in naravo s katero se lahko povežemo.

Kateri so še drugi izjemni razlogi za sprehode?

  • Pomaga nam pri boljšem delovanju srca. 30 minutni dnevni sprehod zmanjša možnost srčnega infarkta za 27%.
  • Pomaga nam, da imamo več energije in utrjuje trebušne mišice, mišice nog in zadnjice.
  • Ker smo izpostavljeni soncu, dobimo v naše telo vitamin D.
  • Hoja pomaga pri anksioznosti in depresiji ter nam zato pomaga, da smo srečnejši.

Ne samo to – če povabimo koga s seboj, se lahko povežemo s to osebo in utrdimo odnos z njimi. Obljubimo si, da se med sprehodom ne bomo pogovarjali o težavah, problemih in na splošno o stvareh, ki nas bodo užalostile ali razjezile. Sprehod naj bo čas, ko se povežemo, sprostimo in spočijemo. Ni nujno, da se uležemo in gremo spat za 30 minut po službi, večkrat je dovolj že kratek sprehod v bližnji park ali gozd.

Matthew Henry je rekel: Ni govorjenje, ampak hoja katera nas bo pripeljala v nebesa.

Vas že slišim kako pravite, da nimate časa za sprehod saj imate delo in domača opravila. Vendar vas vprašam – ali si ne zaslužite oddiha? Ali ne verjamete, da ste vredni počitka in lepote narave? Ali bi raje zaradi utrujenosti in bolezni obležali ter nikoli videli lepote travnikov in dreves, ali pa bi se raje postavili pokonci, prevzeli odgovornost za svoje življenje in nekajkrat na teden šli na sprehod? Odločitev je popolnoma vaša.

Poskrbite za vaše zdravje in miren um, ker ko to enkrat izgubite se le stežka vrne nazaj in takrat bodo sprehodi vse težji. Vaše zdravje in vaša sreča sta v VAŠIH rokah. Poskrbite, da jih trdno držite.