Konjiška penina Rosé je popolna penina za prvi zmenek! Navdušuje s svojo svežino in sadnostjo, posebej romantični pridih pa steklenici daje tudi rožnata zunanjost, ki dopolnjuje samo barvo penine.

Žirija tekmovanja The World’s Finest Glass Of Bubbly Awards 2017 je v kategoriji »Prvi zmenek« zmago dodelila Konjiški penini Rosé iz Vinske kleti Zlati grič. Osnova zanjo je sorta modra frankinja, ki je ena najkakovostnejših rdečih sort kontinentalnih vinorodnih območij, kamor spada tudi Zlati grič. »Vseh nagrad in priznanj, ki se jih je v zadnjih letih nabralo kar nekaj, smo zelo veseli in smo nanje ponosni, saj potrjujejo naše delo,« je povedal Silvo Žižek, direktor Vinske kleti Zlati grič.

Sašo Topolšek, glavni enolog, je na kratko pojasnil, kako nastane penina rosé, ki vas bo očarala na prvem zmenku: »Trgatev poteka v tehnološki zrelosti grozdja. Grozdje razpecljamo in stisnemo v pnevmatski stiskalnici. Uporabimo samo samotok in prvo stiskanje. Po približno petih mesecih zorenja v nerjaveči posodi vino napolnimo v steklenice, kjer poteka sekundarna fermentacija. Penina v Otokarjevi kleti v Žički kartuziji zori na kvasovkah najmanj dve leti.«

Osnovno vino daje tej penini izrazito sadno aromo, svežino, zaradi rastišča trte pa tudi lepo nežno mineralno noto. Prvi vtis v ustih je zelo prijeten-saden in svež; deluje lahkotno, mladostno in pitno. Penino odlikuje nežno iskrenje mehurčkov. S poudarjeno svežino in sadnostjo je zelo primerna za aperitiv, na prvem zmenku in seveda tudi ob drugih priložnostih.