Če si že slišala za menstrualno skodelico, potem si zagotovo tudi ujela stavek: Uporaba je tako zelo enostavna! Ampak si ob tem morda podvomila. No, nikar! Z razlogom si slišala ta podatek, ki ga lahko potrdi na tisoče in tisoče žensk. Znebi se predsodkov in postani navdušena uporabnica tudi ti! Pripravili smo ti izčrpna navodila o pravilni uporabi – točno to, kar te je v resnici zanimalo.

Uporaba menstrualne skodelice zajema 5 preprostih korakov

Najprej predpriprava (čiščenje), nato zlaganje v manjšo obliko za lažje vstavljanje, sledi vstavljanje skodelice v nožnico, 4. korak je odstranjevanje skodelice iz nožnice ter zadnji korak izlitje vsebine in ponovna uporaba.

1. Kupila si prvo skodelico in ne veš kako jo umiti. Zadeva je precej preprosta. Pred prvo uporabo skodelico temeljito umiješ z vodo in blagim milom ter prevreš (približno 10 minut – to ti bo vzelo največ časa, ampak ne skrbi, to ne boš počela ob vsaki uporabi!) v večji količini vode. Preveri tudi, da so luknjice na vrhu skodelice povsem odprte. Ustrezna higiena rok je izjemno pomembna, da ne vnašamo škodljivih snovi v nožnico, zato si pred rokovanjem s skodelico temeljito umij roke z blagim milom in toplo vodo.

2. In že si na drugem koraku! Preden jo vstaviš, skodelico zložiš v manjšo obliko, da jo lažje vstaviš. In ker je narejena iz mehkega medicinskega silikona, bo to super enostavno.

3. Sledi vstavljanje. Sedaj ko si jo zložila, lahko menstrualno skodelico navlažiš z vodo ali namažeš z lubrikantom na vodni osnovi za lažje vstavljanje.
– namesti se v udoben položaj, na primer med sedenjem na stranišču, čepenjem ali s privzdignjeno eno nogo
– s čvrstim prijemom zloženo skodelico (z obročem naprej) vstavi v spodnji del nožnice, pri tem pa sprosti vaginalne mišice
– skodelico namestiš nekaj centimetrov pod maternični vrat
– preveri, če se je skodelica pravilno razprla, da bo učinkovito lovila menstrualno kri: s prstom rahlo zaokroži okoli dna skodelice. Pecelj skodelice lahko odrežeš ali prikrajšaš, v kolikor te moti.

Ne skrbi, če boš med prvimi vstavljanji malce nespretna – pravilen položaj v nožnici boš našla z nekaj vaje in raziskovanjem svoje anatomije.

 

vaginal_lalicup

Pravilno vstavljena skodelica ne povzroča bolečine ali občutka nelagodja.

Kot vidiš, je uporaba enostavna, skodelico pa vstaviš en dva tri! Sedaj moraš spoznati le še četrti in peti korak, nato pa hitro po svojo najljubšo Lalicup skodelico.

Odstranjevanje menstrualne skodelice

  • Večina žensk menstrualno skodelico odstrani in izprazni 2- do 4-krat dnevno. 
  • pred odstranjevanjem očisti roke z blagim milom in vodo
  • vaginalne mišice sprostiš, dno skodelice primeš s kazalcem in palcem ter čvrsto stisneš, dokler ne začutiš, da podtlak, ki skodelico drži varno na mestu, popusti. Ob sprostitvi podtlaka včasih zaslišimo tudi značilen zvok.
  • skodelico zložiš v manjšo obliko (podobno kot pri vstavljanju) in nežno izvlečeš

Ob pravilni odstranitvi ne bo nič več madežev krvi, kot jih je pri menjavi tampona.

Čiščenje skodelice in ponovna uporaba

Zadnji korak, ki ga moraš spoznati pa je najbolj enostaven! Uporabnice menstrualnih skodelic so bile presenečene po prvih uporabah, ko so ugotovile, kako zelo malo dela je s čiščenjem. Zakaj? Ker po odstranitvi skodelice njeno vsebino samo izliješ v straniščno školjko, skodelico opereš ali obrišeš s čistilnim robčkom in jo ponovno vstaviš.

Menstrualna skodelica bo nadomestila klasične higienske vložke, kot so vložki in tamponi, ter ti omogočila, da svojemu življenjskemu slogu brez strahu slediš tudi v obdobju menstruacije.