Več kot 61 odstotkov ljudi nosi korekcijska očala. Ste med njimi tudi vi? Večina si izbere ena očala in jih nato nosi tako za delo, šport, hobije, vožnjo, branje in/ali gledanje televizije. Če ste tudi vi med to večino, potem še niste izkoristili vsega, kar vam korekcijska očala lahko ponudijo.

Oči, ki imajo težave, ne fokusirajo svetlobe, kjer bi morale. Očalne leče spreminjajo smer svetlobe, ki vstopa v oči, tako da se pravilno fokusira na posebnem delu očesa, ki se imenuje mrežnica.

Ste vedeli, da bi vsak potreboval redne preglede oči?

V primeru, da se vam vid poslabša ali izboljša, se naročite za pregled v optiki, ki ponuja kakovostne storitve in strokovnjake za vid. »Vsak bi potreboval redne preglede oči in skrbeti za zdravje svojih oči. Nujno svetujemo obisk, če opazite spremembe v vidu, napenjanje oči ali glavobole,« je povedala Aleksandra Berger, direktorica Optike Aleksandra, ki že 17 let skrbi za vid mnogih Slovencev.

Očala, ki jih nosite so lahko predpisana z različnimi lečami: eno vrsto korekcije vida za vse oddaljenosti (unifocal) ali korekcijo za vid na blizu in daleč (multifokalne: bifokalne, trifokalne, progresivne ali no-line leče).

Osnovno funkcijo leč pa lahko izboljšate, če izbrete:

  • zaščito pred ultravijolično (UV) svetlobo – premaz na leči za blokiranje škodljivih in nevidnih sončnih UV žarkov,
  • antirefleksivni premaz za zmanjšanje refleksije svetlobe na očalih, ki zmanjšuje bleščanje dnevne svetlobe in nočnega efekta »zvezdnega prahu« okrog svetlobe,
  • fotokromatske leče, ki potemnijo v situacijah v katerih bi običajno nosili sončna očala, na normalni svetlobi, običajno v zaprtih prostorih, pa delujejo kot »navadna« korekcijska očala
  • zaščita pred praskami (priporočeno za plastične leče),
  • očalne leče v barvah – običajno za kozmetično uporabo, pa tudi za osebe z očmi, občutljivimi na svetlobo.

Plastika, kovina ali kombinacija

»Stili okvirjev očal se menjajo z modo, hkrati pa na izbiro močno vpliva tudi okus in stil, ki ga ima uporabnik,« dodaja Bergerjeva, ki uspešno vodi kar deset poslovalnic Optike Aleksandra. Okvirji so lahko narejeni iz plastike, navadne kovine, kombinacije plastike in kovine ali »posebnih« kovin, kot je titan in karbonski grafit, oba zelo odporna na poškodbe.

Ključni nasvet

Pri izbiri očal bodite pozorni na to, da morajo biti vaša nova očala takšna, da jih skoraj ne čutite na sebi. Ne bi se smela neprijetno drgniti ob nos ali ušesa, padati, ali pa vas kako drugače motiti. Vsekakor bo ob nakupu očal potrebno nekaj časa, da se navadite, vendar bi ob kakovostni izdelavi očal v ugledni optiki, te težave morale biti minimalne.

RB1-Razglednica_210x100 distribucija MAREC