Ena od temeljnih reči, ko govorimo o vinu, je poznavanje sort vin in kako jih pravilno vključiti v svoj vsakdanjik. Prepoznati, katera sorta vina je najbolj pitna in vam najbolj paše, ni velika znanost, a z nekaj dodatnega znanja o vinih boste lažje prepoznali, katero vino izbrati v nekem trenutku in ob določenem meniju. Prav zato smo za vas pripravili kratek vodič, ki vam bo olajšal izbor vina, ko bo natakar v restavraciji na vašo odločitev nestrpno čakal z listkom rokah, vi pa boste izgubljeno preučevali vinsko karto, ali ko boste v supermarketu stali pred policami z vini in zbegano prebirali etikete.

 Bela vina

Osvežujoče note in enostavne, kiselkaste arome suhih belih vin so idealne za poletje. Tudi če izbirate sladkasta vina, kot je muškat, izbirajte tista, ki vsebujejo dozo citrusnih arom. Bela vina se idealno kombinirajo z ribjimi jedmi, ki jih v poletnih dneh še posebej obožujemo, kremnimi jedmi in sladicami. Sorte vin, ki navdušujejo vedno znova, vsako poletje, so renski rizling, sauvignon in chardonnay, posebno nežno in osvežujoče vino, idealno za srkanje na družabnih poletnih večerih ali po obroku testenin, rižot, rib ali kremasto sadnih sladic, pa je vino Beli Konjičan iz Vinske kleti Zlati grič, ki sestoji iz štirih sort, laškega rizlinga, rizvanca, belega pinota in renskega rizlinga, je harmonično in pitno, po vonju pa se v njem zaznajo prijetne cvetlične in sadne note.

Rosé vina

Rosé vina so izredno priljubljena in dobite jih že v vsakem supermarketu, a ko tam izbirate svojo steklenico, malce pozornosti namenite podatku o letu polnjenja in dejstvu, da sadne arome ne pomenijo vedno tudi sladkobe. Rosé je vino, ki ga je najbolje odpreti čimprej, strokovnjaki pravijo, da v dveh letih od polnjenja, saj s časom sestavine izgubljajo svojo moč. Na drugi strani so sadne arome v Roséju pogosto sinonim za dodatno suhost, kar pa je zagotovo lastnost, ki jo pričakujemo od poletnih vin. Kozarček vina Rosé iz Vinske kleti Zlati grič bo vsakemu druženju dodal dozo elegance, hkrati pa bo idealna spremljava lahkih predjedi, sadja in sirov.

Rdeča vina

Med rdečimi vini bo nesporno najboljši izbor Modri pinot iz Vinske kleti Zlati grič. Zahvaljujoč aromam iz jagodičevja, malin in marmelade je ta sorta osvežujoča in kiselkasta, hkrati pa v ustih deluje polno, elegantno in harmonično, zato se najbolje poda mesnim jedem in jedem iz žara. Nepogrešljiv izbor za sto in en poletni piknik, torej!

Ne glede na to, kakšno bravo in tekturo vina boste izbrali v poletnih dneh, pa morate biti poznorni na temperature vina. Bela in rosé vina so najbolj pitna zelo dobro ohlajena, medtem ko rdeča vina bolje tečejo po grlu, ogreta na sobno temperaturo. Pomembno je tudi, da med pitjem kozarec držite za pecelj, saj sicer z rokami segrevate vino in s tem vinu zmanjšujete njegovo pitnost. Za konec pa le še to: vsak poznavalec vin ve, da so vina ustvarjena za pitje. Nikar jih ne hranite predolgo, pač pa uživajte v trenutku, saj nam življenje ne more nameniti ničesar boljšega od sproščenih poletnih večerov ob kozarcu vinske kapljice.

Foto: Shutterstock