Foto: Iztok Dimc

Če želite, da vam bo vaja in posledično vadba koristila, se jo splača narediti varno in pravilno. Tako kot sem vam splača varno in pravilno voziti po cesti. Tako kot se vam splača pri zidanju hiše postaviti najprej dobre temelje, preden zgradite zgornja nadstropja. Verjamem, da vam je slednje logično. Hkrati pa si in vam želim, da vam postane enako smiselna tudi logika učenja in izvajanja vaj.

To je res izredno pomembno. Zato, ker je za vaša telesa mnogo bolje, kot če poskušate sami in niste prepričani, ali vajo izvajate pravilno. Če ste samouk, vas moram seznaniti s tem, da skoraj zagotovo delate vajo narobe. Zakaj to vem? Zato, ker to počnem že 16 let in ker se dnevno srečujem s strankami, ki mi, potem ko jih naučim(o), kako se določene vaje res pravilno izvaja, zmeraj znova povedo, da so to sami delali čisto drugače in da so tudi vajo čutili čisto drugače. Zato. In zato, ker vam želim dobro in bolje.

Kako se lahko naučite vaj izvajati varno in pravilno?

 • Lahko individualno z ustrezno strokovno usposobljenim trenerjem ali inštrutkorjem.
  • Individualna vadba je, če le imate to možnost, zagotovo daleč najboljša izbira, saj se lahko posvetimo le vam in predvsem vašim potrebam ali težavam.
 • Lahko v manjših skupinah.
  • Še vedno boljša izbira, kot učiti se sam. Preverite strokovno usposobljenost inštruktorja, preverite, ali vam način ustreza, ali se vam dovolj posveča, zna videti vaše gibalne potrebe ali težave in jih popraviti, vas usmeriti v naslednji korak?
 • Z rednim izvajanjem “domačih nalog”.
  • Če 40 ur na teden v povprečju sedite in se eno do dve uri na teden gibate, je razmerje sedenje:gibanje še vedno precej v prid sedenja. Zato so redne domače naloge nuja in potreba, da bo vam bolje in lažje in da boste vi v prihodnje imeli s svojim telesom manj težav ali da bodo le-te, če boste gibalno dejavni, hitreje rešljive. Rednost je tudi eden od principov nekaterih vadb in z razlogom je to princip/pravilo!
 • Z vso resnostjo in zadanim ciljem.
  • Predstavljajte si, da vozite po avtocesti in da nekontrolirano menjujete vozni pas, da ne uporabljate smernikov, da nekontrolirano zavirate ali pospešujete ali celo da zapeljete na nasprotni vozni pas. Vsem nam (no vsaj verjamem, da večini) se zdi povsem logično, da se je potrebno na cesti posvečati vožnji z vso resnostjo, da varno in zdravo prispemo na cilj. In z enako mero resnosti se vam splača lotiti se vožnje gibanja po vašem telesu. Če to ni varno, bo nesreča lahko že za prvim ovinkom.

 

p.s.: Pa še poletje se bliža. 😉 Izkoristi priprave nanj. Lahko tudi z nami – Tanergija je naslov tudi za to. 😉

Sem Tanja Želj, po poklicu profesorica športne vzgoje in ambasadorka zdravega načina življenja, gibanja in razmišljanja. Stremim k temu, da živim svoje poslanstvo in v vsaki preizkušnji iščem izziv in motivacijo za pogumne korake naprej. Za mano je nekaj zahtevnejših življenjskih preizkušenj in vsaka me je na nek svoj način obogatila in naredila še boljšo, čeprav je bilo težko. Zelo uživam tudi v vlogi mame. In zelo uživam, ko vidim, da naši obiskovalci popravijo svojo držo telesa, postanejo močnejši, gibčnejši ali pa dosežejo pri sebi kak drugi premik naprej. Tukaj sem zato, da tudi vas premaknem naprej. Ste pripravljeni narediti korak naprej – zase? (Foto: Iztok Dimc)