Letošnje poletje je res bogato z visokimi temperaturami. Opozoril, kako živeti v vročini, je precej. Ta opozorila je dobro upoštevati, saj se naše telo v vročini drugače obnaša. Telo se samo prilagaja temperaturnim spremembam, vendar za to potrebuje svoj čas. Življenje poleti tako pogosto poteka v secni, hladnih ali klimatiziranih prostorih.

Kaj pa športna vadba poleti?

Vsekakor ni nobene potrebe, da z vadbo prekinemo. Prej obratno. Več ljudi je aktivnih poleti, ker imamo več možnosti za gibanje. Nujno pa je to vadbo prilagoditi vremenskim pogojem. Gibanje na prostem se ob tako visokih temperaturah priporoča le zgodaj zjutraj in pozno zvečer. Ves vmesni čas bo za vaše telo blagodejno, če boste vadili v klimatiziranih prostorih. Prilagoditi je potrebno tudi oblačila, ki naj bodo zračna in lahka ter pitje tekočine. Strokovnjaki svetujejo pitje po majhnih požirkih in tudi poleti velja nadomeščati izgubo nekaterih elektrolitov z večjim potenjem. Obroki hrane pa naj vsebujejo lahko, svežo in sezonsko hrano.

Strokovne napotke si lahko preberete tudi tukaj, kjer je Nacionalni inštitut za varovanje zdravja pripravil napotke prebivalcem za ustrezno ravnanje v vročini.

 

Sem Tanja Želj, po poklicu profesorica športne vzgoje in ambasadorka zdravega načina življenja, gibanja in razmišljanja. Stremim k temu, da živim svoje poslanstvo in v vsaki preizkušnji iščem izziv in motivacijo za pogumne korake naprej. Za mano je nekaj zahtevnejših življenjskih preizkušenj in vsaka me je na nek svoj način obogatila in naredila še boljšo, čeprav je bilo težko. Zelo uživam tudi v vlogi mame. In zelo uživam, ko vidim, da naši obiskovalci popravijo svojo držo telesa, postanejo močnejši, gibčnejši ali pa dosežejo pri sebi kak drugi premik naprej. Tukaj sem zato, da tudi vas premaknem naprej. Ste pripravljeni narediti korak naprej – zase? (Foto: Iztok Dimc)