Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča tudi destinacija v osrčju Škalc nad Slovenskimi Konjicami, ujeta med prekrasne zelene griče, prekrite z vinogradi Vinske kleti Zlati grič. Slednja velja za osrednjo točko vinarstva v tem delu Slovenije, kjer pridelujejo vino oziroma grozdje že več kot osemsto let. A kot je povedal direktor Vinske kleti Zlati grič Silvo Žižek, je Zlati grič veliko več kot vino: »Pri nas lahko obiskovalci preživijo lep dan. Ponujamo ogled vinske kleti z degustacijo, uro golfa na urejeni zelenici, bivanje v naših apartmajih, odlično kulinariko v Gostilni Grič, pa tudi vodene oglede Slovenskih Konjic in vodene ture skozi Žičko kartuzijo, ki velja za enega najlepših kulturnih spomenikov v tem delu Slovenije.«

Vinska klet Zlati grič je občudovanja vreden arhitekturni dosežek, ki navduši slehernega obiskovalca. »Klet se ponaša z najnovejšo tehnologijo, njena posebnost pa je vsekakor umeščenost v krajino. Objekt, ki obsega 3.500 m2, je umeščen pod zemljo. Njegova streha je zatravljena in zasajena, vidni pa so le posamezni fasadni elementi, ki se izvirno vključujejo v obstoječi ambient in se zlivajo s pravljično vinogradniško krajino,« je eno najmodernejših vinskih kleti v Evropi opisal njen direktor Silvo Žižek.

Arhitekturna poslastica pa, seveda, v svoji notranjosti skriva na tisoče litrov vrhunske vinske kapljice, ki jih brbončice obiskovalcev kleti okušajo v degustacijski sobi s pogledom na vinogradniški dvorec. Ker Slovenske Konjice spadajo pod območje hladne klime, ki je bolj primerna za pridelovanje belih sort grozdja, v Vinski kleti Zlati grič prevladujejo bela vina, na področju rdečih vin pa ljubitelje vrhunske vinske kapljice navdušujeta modra frankinja in modri pinot.

Vinska klet Zlati grič je leta 2009 nastala iz manjše lokalne kleti. Ravno v času gospodarske krize, ko so v njej zorela prva vina, je podjetje pred bankrotom rešila velika ljubezen do vin in vztrajnost direktorja Vinske kleti Zlati grič Silva Žižka.

Vinogradniki Zlatega griča pridelujejo tudi vina posebnih kakovosti ter izvrstne bele in rose penine, ki zorijo v obokani Otokarjevi peninski kleti v Žički Kartuziji. Penine so pridelane po klasični metodi. To pomeni, da osnovno vino pridobijo s prvim vretjem, a ključna pot do penine pomeni drugo vretje, ko vinsko osnovo še enkrat zavrejo, ko nahranijo kvasovke. Postopek zorenja penine na kvasovkah poteka najmanj tri leta. Po klasični metodi se drugo vretje odvija v steklenicah. Penine Vinske kleti Zlati grič, bela je izdelana iz sorte beli pinot, rose pa iz grozdja modre frankinje, so izredno osvežujoče in po tem so prepoznane med poznavalci in prav zato tudi nagrajene celo na velikih vinskih tekmovanjih, kot so Decanter, AWC in Finger Lakes.

Enolog Vinske kleti Zlati grič Sašo Topolšek: Vinska klet Zlati grič se z nazivno kapaciteto 1.300.000 litrov uvršča med manjše vinske kleti v Sloveniji, kar si štejemo za prednost. Letos namreč štejejo že drugo obilno letino, zato imajo nekateri vinogradniki še lanskoletno vinsko zalogo v kleteh, na Zlatem griču pa teh težav nimajo, saj jim je lansko zalogo uspelo prodati.

Kar na Zlatem griču še posebej očara, sta skromnost in predanost. Kakovostna vina in penine Vinske kleti Zlati grič iz leta v leto žanjejo mednarodna priznanja in nagrade, kar direktor Silvo Žižek komentira nadvse ponižno: »Nagrade nam seveda veliko pomenijo, a nam ne prinesejo večje prodaje. Nam to samo potrjuje, da naš enolog Sašo Topolšek ni šel s poti in dela dobro. Veste, enologi so pravi umetniki, to moram jasno povedati …«

Zlati grič je več kot vino

Gostilna Grič se nahaja sredi Škalskih vinogradov. Sprejme 80 gostov v restavraciji in 100 ne terasi s pogledom na okoliške griče in golf igrišče.

Iz strehe Vinske kleti Zlati grič se pogled usmeri preko gričev na vinogradniški dvorec s tremi čudovitimi apartmaji, ki velja za kulturni spomenik iz 15. stoletja, in butično Gostilno Grič, v kateri svoje gurmanske kreacije ustvarja priznani kuhar Andrej Smogavc. Okusi jedi, postreženi z mednarodno nagrajeno vinsko kapljico, so med vinogradi še bolj žlahtni, predvsem pa so postrežene jedi harmonične in pobožajo brbončice ob dih jemajočem panoramskem razgledu, ki seže vse do Pohorja in Dravinjske doline.

V objemu vinogradov in gričev leži tudi eksotično golf igrišče z devetimi razgibanimi igralnimi polji s skupno dolžino 2500 metrov. Eksotično že zato, ker je to eno redkih golf igrišč v svetovnem merilu, ki ga obdajajo vinogradi in je dobesedno zlito s pokrajino. Golfisti so si enotni, da je igranje golfa v takem ambientu, pospremljenem z blagozvočno tišino, pravi užitek in na čute deluje prav terapevtsko. »Golf je lepa igra. Lahko ga igraš sam, še boljše v dobri družbi. Veliko je tudi parov, ki golf izberejo za skupno dejavnost,« je povedal inštruktor golf kluba Zlati grič, Jani Šribar, in dodal, da je to igra, ki ne pozna starostnih omejitev.

Sprehod po vinski cesti skozi vinorodne Škalce ostane nepozaben v vsakem letnem času. V jesenskem času se griči obarvajo v zlato barvo in od tod tudi njihovo ime, a okolica obiskovalca zagotovo napolni s prav posebno energijo v poletnem času, ko so griči odeti v opojno zeleno barvo.

Foto: Tina Medvešček