Večina ljudi je v življenju že imela težave z želodcem, ampak, ko vas te tegobe zares mučijo, se lahko vsak obrok spremeni v nočno moro. Hrana postane vaš najhujši sovražnik.

Če ste med tistimi, ki iščete rešitev za boljšo prebavo in več udobja, je tukaj nekaj nasvetov, kako si pomagati.

Krči, driska in ostale prebavne neprijetnosti, so lahko znak vnetja črevesja, čira, gastropareze ali raka. Največkrat so krive preproste stvari, kot na primer hrana ali preobčutljiv prebavni sistem.

Simptomi občutljivega trebuha

Bolečina v trebušnem področju, slabost, napihnjenost, žgoč občutek, izločanje plinov, zaprtost ali driska, pretakanje črevesnih sokov…

Hrana za občutljivo prebavo so ribe in rakci, dušeno meso z rižem, dobro kuhan korenček in zelena, ovsena kaša, dobro kuhana leča in stročnice, riž, kuskus, beljaki, palačinke, vaflji, nemasten jogurt, lubenica, melona, jagode, borovnice in krompir.

Zgoraj naštete stvari so samo primeri. Je še veliko druge hrane, ki jo lahko uživate. Ogljikovi hidrati se lažje prebavijo, zato so za prebavo manj obremenjujoči. Nekatero sadje lahko kombinirate z siri, da ne bodo obremenjevali želodca. Še en predlog je, da mešate žitarice z suho ali svežo zelenjavo ali sadjem. Hrana, ki je bogata z magnezijem, je tudi zelo priporočljiva, ker preprečuje povečano izločanje želodčne kisline.

Hrana, ki se je izogibajte so jajčevci, kumare, paprika, ocvrta hrana, alkohol, oreščki, citrusi, surov brokoli in cvetača, kofein, pekoča hrana, čebula in česen.

Nasveti, kako se izognete vzrokom za nastanek težav s prebavo

Jejte počasi in dobro prežvečite hrano. Uživajte manjše in redne obroke. Čez dan popijte dovolj tekočine, vendar se izogibajte pitju med jedjo. Izogibajte se tudi počitku takoj po jedi. Poskrbite, da je vaš jedilnik poln vlaknin in bodite pozorni, kaj so vaši sprožilci za nastanek težav.

Če je vaš vzrok v živčnem sistemu, pa je rešitev nastavitev prvega vratnega vretenca – atlasa. Ko se atlas premakne iz pravilne lege, začne pritiskati tudi na živec vagus, ki oživčuje želodec in prebavila. Če organi ne dobijo pravilnih informacij, kako naj delujejo, se pojavijo težave – reflux, preveliko izločanje želodčne kisline, napihnjenost, slaba prebava… Ko se atlas naravna z Atlasprofilax metodo nazaj v pravilno lego, se živčni sistem umiri in težave izzvenijo. Več si lahko preberete na www.atlaspropfilax.si.

Splet naključij me je pripeljal do poklica, ki ga danes z velikim veseljem in zadovoljstvom opravljam. Ali pa morda usoda. Kdo ve. Pomembno je, da lahko s svojim znanjem pomagam ljudem na enostaven in varen način in jim življenje naredim manj boleče, svobodno in vredno človeškega dostojanstva.