Po dobre pol leta uporabljanja menstrualnih skodelic ter prvotnim težavam pri vstavljanju in izstavljanju sem spoznala marsikatero skrivnost, ki jih nove uporabnice zaradi prvotnega neznanja in nepozornosti pogosto spregledajo. Novinke se pogosto spozabijo že na samem začetku – izjemno pomembno je že samo vstavljanje menstrualne skodelice. Ampak zakaj?

Zadevo si najprej oglejmo z znanstvene plati. Pri uporabi skodelice se opiramo na maternični vrat, ki povezuje maternico in nožnico. Namestitev je odvisna od lokacije materničnega vratu, saj skodelico namestimo nekaj centimetrov pod njega. Menstrualna kri se skozi luknjico na materničnem vratu namreč odvaja v nožnico, kjer jo ujame in zadrži skodelica.

Zakaj je pravilno vstavljanje in posledično tudi namestitev tako pomembna? Čeprav se maternični vrat pri večini žensk skriva globoko v nožnici, menstrualno skodelico kljub temu za največjo učinkovitost in tudi udobje namestimo precej manj globoko. V nasprotnem primeru lahko skodelica  pritiska na maternični vrat in s tem povzroči nelagodje ali celo rahlo bolečino.

Kako pa nepravilno vstavljena skodelica vpliva na naše počutje? Že v prvotnih dneh uporabe novinke potrebujejo dovolj volje in vztrajnosti, da uspešno vstavijo menstrualno skodelico. Pri tem si pomagajo z različnimi metodami prepogibanja – navsezadnje nobena izmed nas ni enaka drugi!

Po uporabi menstrualne skodelice se vam bo počutje med tistimi dnevi izboljšalo

Po uporabi menstrualne skodelice se vam bo počutje med tistimi dnevi izboljšalo

Potrebno je poudariti, da samo vstavljanje ne predstavlja nič groznega in je popolnoma enostavno. Kot že prej omenjeno, poznamo več različnih metod prepogibanja, med katerimi je najbolj priljubljena tista oblike C.

Menstrualno skodelico le preprosto prepognemo in jo z obročem spredaj vstavimo v nožnico. Za udobnejše in preprostejše vstavljanje se namestimo v udoben položaj – največkrat je to sedenje, včasih pa tudi čepenje. Pri vsakem vstavljanju je pomembno, da popolnoma sprostimo vaginalne mišice ter skodelico namestimo nekaj centimetrov pod maternični vrat.

Bodite brez strahu, če boste med prvimi vstavljanji malce nespretni – pravilen položaj v nožnici boste našli z nekaj vaje in raziskovanjem svoje anatomije. Po nekaj dneh ali prvem tednu uporabe skodelice boste opazile precejšnjo razliko v počutju med dnevi menstruacije. Zaradi manj rednih obiskov stranišča se boste počutile bolj sproščene in umirjene.

Kako izbrati primerno velikost?

Enako pomembna kot pravilno vstavljanje in izstavljanje pa je tudi velikost vaše menstrualne skodelice. Prav ste prebrale – obstajajo različne velikosti in vsaka izmed njih je namenjena posebni skupini žensk.

Predvsem mlajšim uporabnicam, ki še niso imele spolnih odnosov, priporočamo manjšo skodelico (model S). Najpomembnejše je, da si za pravilno vstavljanje vzamete dovolj časa ter si v samem začetku pomagate z lubrikantom na vodni osnovi. Vsekakor pa obstaja možnost, da si z uporabo menstrualne skodelice tako kot pri seksu, gimnastiki ali kolesarjenju predrete deviško kožico.

Poleg velikosti S pa poznamo tudi menstrualne skodelice srednje (model M) in večje velikosti (model L). Srednji model je namenjen ženskam s srednjim do močnejšim menstrualnim tokom, večji pa starejšim ženskam s šibkejšimi vaginalnimi mišicami, ženskam z močnim menstrualnim tokom in ženskam, ki so že vaginalno rodile.

 

Različne velikosti menstrualnih skodelic so namenjene različnim ženskam

Različne velikosti menstrualnih skodelic so namenjene različnim ženskam