Triletniki so gibalno že zelo spretni, tečejo, poskakujejo, hodijo po prstih, tudi vzratna hoja in tricikel sta pravi izziv. Vse bolj spretni so tudi pri vsakdanjih opravilih, prehranjevanju z žlico in vilico, umivanju, zanima pa jih tudi, če si lahko sami oblečijo majico.

Pri treh letih je zanimiv tudi intelektualen napredek otrok. Marsikateri malček že zna šteti do 10 ali 20, sledi navodilom in izpolnjuje naloge. Nekateri citirajo abecedo in sodeluje pri domišljijskih igrah. Veliko je torej fizičnih in intelektualnih mejnikov, ki jih otrok pri teh letih že doseže.

 

Pa je res pri vseh otrocih tako?

Mamica Danijela, ki piše priljubljen blog Mami na off, se v eni izmed svojih objav sprašuje o iskrenosti; je vedno vaš otrok najboljši in najpametnejši?

Mamica dveh malih nadobudnežov pravi, da se o razvoju malčkov lahko iskreno pogovarja le s pravimi prijateljicami. Seveda je zaradi otrok in prezasedenosti časa za sproščene klepete vedno premalo, zato ga nameni tistim, ki jo razumejo in podpirajo. Prava prijateljica ve, kdaj mora dodati: »Ne sekiraj se, vse ob svojem času. Jaz pa svoje ne morem ustaviti, pa bi si prav želela, da bi bila kdaj bolj tiho,« ko jo skrbi razvoj govora pri njenem dvoletniku.

Foto: Nepopolna Mama

Vse ob svojem času

Pomembno je, da otroka spremljamo pri razvoju in mu pri tem pomagamo. Dober način je učenje skozi igro. Danijela in njen malček sta navdušena nad igračami Fisher price, najljubša jima je igrača Biba (tako so poimenovali funkcionalno družinsko članico, ki je v njihovi družini že od rojstva prvega sinčka). Z Bibo sedaj pridno vadi besede, pesmice in se uči barv, oblik in izgovorjave tudi njen drugorojeni malček.