Predstavitveni video: https://www.youtube.com/watch?v=eX3QXALNzp4   

18. ORTO FEST: Od 1. 4. do 29. 4. 2017,  ORTO BAR, LJUBLJANA

TRETJI TEDEN ŽE 18., POLNOLETNEGA ORTO FESTA: MANOUCHE, LOS VENTILOS, COWBOYS FROM HELL, HAVOK, WARBRINGER, OPČA OPASNOST IN MESSERSCHMITT

Od 1. do 29. aprila letos poteka že 18., polnoletni festival Orto Fest, ki je v svoji zgodovini gostil že okoli 500 glasbenih skupin in izvajalcev. Kot tak je edinstveni slovenski klubski festival, ki ponuja v svojem programu številne domače in tuje, tudi vrhunske glasbene skupine, žanrsko predvsem obarvane v rockovske barve vseh odtenkov, daje pa prostor tudi drugim glasbenim zvrstem s poudarkom na kvaletiti in izvirnosti določenega trenutka. Letos bo na Orto Festu nastopilo kar 35 domačih in tujih glasbenih skupin in izvajalcev in je žanrsko tudi letos izjemno barvit.

V dosedanjih dveh tednih se je zrvstila kopica odličnih domačih in tujih zasedb, obisk festivala pa je zelo dober. Kot smo že omenili, so festival otvorili Lačni Franz, v prvem tednu pa so sledili pa nastopi še Kontradisn, Onubo, Bohem, Nocturnal Depression, Psychonaut 4, Demolition Group, Dog Eat Dog in Severa Gjurin. Minuli teden so prvi večer natopili mladi in že uveljavljeni Koala Voice, ob njih pa MRFY, naslednji večer pa je sledil nastop dveh sil progresivne glasbe, Soen (USA/Swe) in Madder Mortem (Nor). Sredin koncert je prinesel nastop domačega benda Torul, ki je že dobro uveljavljen tudi v tujini, naslednji dan pa so Avven predstavili svoj novi album EOS, ob njih pa Spotless Minds. Vikend je minil v znamenju dveh starih znancev slovenskih odrov in dveh izjemno popularnih skupin med raznolikim očinstvom: ska-punk-reggae-metal-rock zasedba Elvis Jackson je nastopila v petek, v soboto pa stari znanci tudi odra Orto Festa, Zmelkoow.

Tretji teden Orto Festa prinaša nov nabor odličnih domačih in tujih zasedb. Glasbeni kolektiv Manouche je petčlanska zasedba, ki sta jo spomladi leta 2011 ustanovila Robert Pikl in Marco Grabber. Poleti 2011 je skupina Manouche naznanila svoj prihod na naše glasbeno prizorišče s prvim singlom Kje si Lubi?, nato pa s singlom Bi Šla Naprej?. Pred poletjem 2012 so v eter poslali tretji singel Resnična romansa, jeseni pa Superfajn, za njimi pa še Men Si Fensi, Med zvezde in nazaj, Razprodaja s Klemnom Klemnom in Pridem zvečer.  Konec leta 2014 so izdali drugi album z naslovom Stisn se k men. Na odru Orto Festa jih boste videli in slišali 17. aprila.

V torek, 18. 4., bodo na festival nastopili Los Ventilos (Slo). Po slabih osmih letih je zasedba 20. januarja izdala novo studijsko ploščo #aveš. Izid je pospremila promocija v Španskih borcih, z norim koncertom, kjer je skupina v polni dvorani poslušalcem odprla vse ventile. Četrti studijski album prinaša rockersko svežino, odlične tekste, dovršene aranžmaje in produkcijo, ki navdušuje. Skladbe so bile posnete v studiu Beartracks Kočevje, studiu Hobbit Vrhnika in studiu A-box Trzin. Za gumbi mešalnih miz so sedeli Dejan Radičevič, Jernej Kržič, Matej Grginič in Matej Gobec. Slednji je prevzel tudi mastering plošče. Producenti plošče pa so ventili sami.

Naslednji dan, 19. 4., na oder stopijo domači Cowboys from Hell. Band je nastal konec leta 2014 in preigrava največje metal uspešnice po slovenskih odrih (Lokal Patriot, Orto Bar, Kult Bled, Pekarna MB, Blejska Dobrava, Figa Rock Bar, GNZ Prešnica, Klub Jedro in še in še) in na Hrvaškem. Objavili so 4 spote, ki si jih lahko ogledate na njihovem YouTube kanalu. Petčlansko zasedbo sestavljajo prekaljeni glasbeniki iz skupin, kot so Revolver, AlmostRage, MIT, Su-shine, Lady’s First in drugih.

20. aprila bo Orto bar doživel thrash metal napad brez primere, kajti prihajta prvaka ameriškega thrasha nove generacije, Havok in Warbringer. Oba benda sta Sloveniji že precej znana, saj sta napadala naše odre že velikokrat. Kot vemo, so Havok, ki so resnično začeli blesteti z albumom Time Is Up, napovedali nov album, Conformicide, ki izide naslednje leto, 10. marca prek založbe Century Media. Tega bodo seveda predstavili na prihajajoči turneji in kot veste, so Havok v živo neustavljiva thrash metal pošast. Zašvicate že samo, če le gledate, kaj šele, če greste v moshpit.

Warbringer so tudi izdali nov album, Woe To The Vanquished, ki je izšel 31. marca pri založbi Napalm Records. Ameriški thrash bataljon smo nazadnje videli z Iced Earth v Kinu Šiška, tokrat pa jih bomo videli v intimnem ozračju Orto Bara, kjer bodo – kot vedno – naredili totalni razčefuk! Kdor je gledal tako Havok, kot Warbringer, ve, da gre za intenzivna benda, tako na plati – kot v živo. Ne bodo pa sami. Družbo jim bo delala brutal death metal pošast Gorod iz Francije ter moderni tehnični death thrasherji Exmortus iz ZDA.

V petek, 21. 4., bodo koncertirali Opća Opasnost, ki so eden najbolj znanih hrvaških hard rock produktov. Svojo kariero so začeli leta 1991. Band je bil aktiven skozi devetdeseta in izdal tri uradne studijske albume: Treba mi nešto jače od sna (1994), Amerika (1995) in Ruski rulet (1997).  V originalni postavi se je vrnitev zgodila proti koncu minulega desetletja, ko so izdali tudi Best of in DVD z koncerta v domači Županji. Priznani hrvaški portal Muzika.hr proglasil za domačo skupino leta!

Že naslednji večer, 22. 4. boste lahko videli garažno rock skupino Messerschmitt iz Hrvaške. Bend je bil ustanovljen leta 1987 na pobudo Mira Kusačića v Pulju, že naslednje leto pa so izdali kasetni prvenec Lussy. Leta 1990 so izdali svoj prvi album, legendarni Foxxin, leta pa 1993 drugi album Shake That Thing, ki skupino končno postavi na glasbeni zemljevid. 2003 Miro Kusačić s Sašo Petkovičem reformira skupino in posnamejo tretji album z Rusmirjem Običem z naslovom Rockafe. Leta 2005 so predskupina The White Stripes na velikem zagrebškem koncertu, istega leta pa izdajo tudi album Moonlight Starlight. Letos skupina praznuje svojo 30. obletnico delovanja in ravno to je razlog, da jih bomo gostili na letošnjem Orto festu.

Vsi koncerti se bodo pričeli ob 22. uri, izjema so koncerti, kjer bo nastopilo več skupin. Dodatne informacije o nastopajočih, ceni vstopnic in predprodaji za posamezne koncerte lahko preverite na uradni spletni strani: www.orto-bar.com ali http://www.orto-bar.com/obvestila/prodaja-vstopnic-za-orto-fest.

Za vsa vprašanja in nagradne igre smo vam na voljo na info@orto-bar.com, akreditacije za izbrane dogodke sprejemamo do 30. 3. 2017  preko spletnega obrazca.  Hvala za vašo podporo in vljudno vabljeni. Dežurni telefon Orto bara: 01 23 21 674.

Predstavitveni video:

https://www.youtube.com/watch?v=eX3QXALNzp4