V Živalskem vrtu Ljubljana že tretje leto zapored pripravljajo glasbeno scenski dogodek »božična zgodba« pod taktirko režiserja Lojzeta Stražarja. Vsako leto sodeluje tudi pevski zbor in uveljavljeni operni pevec. Letos se je vabilu prijazno odzval tenorist Janez Lotrič in pevski zbor ArtVoicess glasbene šole Grosuplje.

Posebnost »živih jaslic« v Živalskem vrtu Ljubljana je tudi, da dogodek izvajajo zaposleni in njihove živali: ovce, osel, vol in kamele. Polurna prireditev poteka na »slovenski kmetiji« v ZOO Ljubljana pred idilično kmečko bajto in 300 let staro kaščo, v najdaljših nočeh starega leta. Ljubljenke obiskovalcev so seveda tudi praznično okrašene kamele, otroci pa neizmerno uživajo, ko se lahko po prireditvi pomešajo med ognjišča, pastirje, njihove živali in v hlevčku obiščejo sveto družino.

Vodstvo ZOOja ob tem dodaja: »Božična zgodba, katere idejni vodja in organizator je naš veterinar Marjan Kastelic, je čudovito darilo našim obiskovalcem. Kljub temu z vidika vodstva seveda pomislimo tudi na to, da dogodek od zaposlenih terja ogromno priprav in vaj ter nastope ravno v času praznikov, ko si večina ljudi želi biti doma z družinami. A Božična zgodba se je pri nas izkazala za odličen »team building«. Zaposleni so pokazali neverjetno motivacijo in vsestranskost in prav vsi si želijo, da zgodba živi naprej. Izjemno je deliti božično vzdušje v kolektivu, ki dogodek pripravlja s toliko veselja in motivacije, so povedali. To navdušenje se je očitno preneslo tudi na obiskovalce, saj morajoo na osnovi vse večjega števila obiskovalcev vsako leto povečevati število predstav in tribun.

Vzdrževanje psiho-fizične kondicije živali s pomočjo treninga po metodi pozitivne spodbude je sicer redna in prednostna naloga oskrbe v ZOO Ljubljana. S tem živali zaposlijoo, vzdržujejo njihovo dobro fizično pripravljenost in jim tako popestrijo bivanje. Jeseni pa jih postopoma pričnejo navajati na pisana pokrivala, obleke, razsvetljavo, glasbo, dim in manjše ognje. Sprehodov, spremembe okolja, urnika ter novih izzivov so živali izredno vesele.«

K prav posebnemu Božično novoletnemu vzdušju bo letos prispevala tudi osvetlitev prizorišča z ekološkimi »Pastirskimi baklami«, ki so v Sloveniji novost in jih bo mogoče tudi kupiti na stojnicah, kjer se bo mogoče tudi ogreti s toplimi napitki in posladkati s prazničnimi prigrizki.

Že ves december pa bodo na bližnje praznike obiskovalce prijazno opozarjale tudi jaslice iz slame s figurami v naravni velikosti, ki bodo krasile vhod v Živalski vrt.

Božično zgodbo bodo izvajali 18., 19., 20., 25., 26. in 27. decembra ob 17.30 uri. Vstopnice bodo od 10. novembra dalje v spletni (pred)prodaji preko Eventima, od 1.decembra dalje pa na Eventimovih lastnih prodajnih mestih, na izpostavah Pošte Slovenija ter na blagajni ZOO Ljubljana. Imetniki letnih in polletnih vstopnic so vabljeni na predstavo 17.12. ob 17.30 uri, ki bo zanje brezplačna.

EN4