Empatija je psihološka sposobnost zaznavanja čustev druge osebe, pogosto je opisana kot sposobnost poistovetenja z drugo osebo, pri čemer lahko tako empat (oseba, ki je sposobna vživljanja) predvidi čustva ali misli te osebe.

Empatije ne smemo zamenjevati s simpatijo, telepatijo ali celo z branjem misli. Simpatija je sočustvovanje, pri empatiji pa gre za zaznavanje čustev in predvidevanje misli. Empatija je skoraj vedno mogoča le z osebnim stikom.

Čeprav so lahko nekatere naše sposobnosti za empatijo genetske, raziskave kažejo tudi to, da lahko spremenimo našo raven empatije, če si le prizadevamo. Za empatijo se zdi, da je občudovanja vreden cilj. Kljub temu lahko nekateri ljudje zaradi nje občutijo negativne posledice –  predvsem v razmerjih.

Preverite, če ste v vašem odnosu s partnerjem preveč sočutni:

1. V OSPREDJE NENEHNO POSTAVLJATE LE POTREBE SVOJEGA PARTNERJA. 

Če ste tako občutljivi na čustva vašega partnerja, ki je vaš glavni cilj zadovoljstva, potem ste lahko preveč sočutni (to velja še posebej, če to počnete na račun lastnega veselja).

V zdravem razmerju teče empatija v obe smeri, pri čemer posameznik drugega postavlja v ospredje, med njima pa potekajo (uspešna) pogajanja. Ker se vsi strinjamo: če dosledno dajete sebe na drugo mesto, se vam bo razmerje zamerilo, na koncu pa ste nezadovoljni z odnosom na splošno. In to le zato, ker niste zadovoljili lastnih potreb. To je ironično, ampak precej očitno, kajne?

2. NENEHNO SE IZOGIBATE TEMAM, KI SO VAŠEMU PARTERJU NEPRIJETNE.

Čeprav obstaja več možnih razlogov za izogibanje morebitnim konfliktom, je včasih bolje, če damo karte na mizo. Če ste pripravljeni govoriti o pomembnih vprašanjih v vašem odnosu, hkrati pa si ne želite, da bi se vaš partner počuti nelagodno, vam lahko vaša empatija škodi.

Morda ne bo vedno prijetno, ampak nekateri konflikt so dejansko koristni za odnos, saj omogočajo razpravljanje o težavi in na koncu – usklajevanje razlik. Uporabite empatijo za oblikovanje produktivnega pogovora.

3. KO SE VAŠ PARTNER BORI, HITRO POVZAMETE NJEGOVE OBČUTKE, KI NATO VPLIVAJO NA VAŠE DOBRO POČUTJE. 

Ko gredo partnerji skozi težke čase, ki povzročajo občutke stresa ali depresije, je naravno, da jim želite biti v oporo. Ampak, če ste preveč sočutni, lahko to negativno razpoloženje doživljate precej osebno. Spopad z zahtevami v življenju pa lahko hitro  postane težak tudi za vas.

4. NISTE VEČ V STIKU S SVOJIMI ŽELJAMI IN POTREBAMI.

Ker ste postali tako osredotočeni na občutke vašega partnerja, boste morda ugotovili, da niste več prepričani o svojih željah. Morda boste odkrili, da ste od svojega partnerja preveč odvisni. Posledica: prepogosta razmišljanja o tem, kaj je všeč le njemu/njej.