Res se njeno ime sliši, kot da gre izključno za terapijo bolnim, starim in onemoglim. Ampak, ko ji daš priložnost in poskusiš sam, te prevzame. Mene je.

Veliko je ljudi, ki nujno potrebujejo globoko sprostitev, tudi sama sem bila na tem, da se telo lahko regenerira. Dlje kot je telo v krču in stresu, večja je možnost, da resno zbolimo.

S Terapevtsko jogo in s Cheri Clampett Borda in Arthurom Peal sem se prvič srečala v letu 2015. Obiskala sem prav vse delavnice in vsaka je bila prav posebna izkušnja. Neverjetna, globoka relaksacija, kombinacija raznih poz, meditacije in energetskega dela, pot vase, v stanje, kjer se lahko telo regenerira, vsaka celica zadiha in vodi telo v stanje samozdravljenja.

Izkušnja je name naredila tako močan vtis, da sem letos marca odpotovala v Santa Barbaro, k Cheri in Arturu, da me naučita čim več in da bom to lahko delila naprej.

Če pogledaš v dvorano, kjer se izvaja terapevtska joga, je le ta napolnjena z blazinami, odejami, bolsterji, ki pomagajo, da je tvoje telo podprto z vseh strani, in se popolnoma sprosti in preda. Poze, v katerih smo bili, lahko trajajo tudi do 10 min, zato mora biti res udobno…in je…tako zelo, da bi lahko kar zaspal…no saj nekaterim se to tudi zgodi 😊

Že nekaj minut ležanja v prvi pozi je bilo kot pravi mali oddih za  moje telo, um in dušo. Blazina čez oči še poglobi učinek…in občutek je tak, da bi tu kar ostal. In po delavnici, ki je običajno trajala 2 ali 3 ure, sem vedno imela občutek, da je bilo prehitro konec. Domov sem odšla sproščena, obnovljena in mogoče kar malo “pijana” od opojne joge.

To je res izkušnja, ki bi jo moral vsaj enkrat poskusiti vsak, predvsem pa vsak, ki si želi sprostitve, se rešiti stresa ali pa, da se enostavno počuti dobro v svojem telesu.

Skratka terapevtska joga je primerna prav za vse, ne glede na starost, tip človeka, ravni znanja in spretnosti.

To je opojna mešanica nežne, obnovitvene joge v kombinaciji z dihalnimi tehnikami, meditacijo in polaganja rok-predajanja energije ljubezni in sočutja.

Cheri se je z jogo srečala, ko je izvedela, da ima raka in skozi leta je nastala terapevtska joga, takrat ko se je Cheri spogledala z rakom že drugič.

V Los Angelesu, kjer je Cheri poučevala učence s HIV / AIDS-om je v istem času bilo izobraževanje za obnovitveno jogo in jogo za nosečnice.

Uporabila je podprte poza za svoje študente z AIDS/HIV, kar jim je omogočilo globjo sprostitev, lažje odpiranje in sproščanje čustev, ki so ujeta v našem telesu. Videla je, da jim je to resnično pomagalo, z njo so delili občutke in bili obenem njeni učitelji. Kasneje je Cheri začela poučevati terapevtsko jogo osebje, ki skrbi za bolnike z rakom.

Mogoče ste še vedno skeptični in mislite, da je terapevtska joga le za bolnike? Pa temu ni tako, joga je za vse…tiste, ki iščejo telesno ali čustveno zdravljenje, kot tudi za tiste, ki si želijo počitka, sprostitve,  se malo umakniti od “ponorelega sveta” in se potopiti vase.

Cheri mi je napisala, da sem inštruktorica terapevtske joge s sočutjem in ljubeznijo do soljudi. Zelo sem hvaležna, da sem se lahko udeležila izobraževanja pri Cheri in Arthuru. Njuno znanje je res obsežno in želim si, da bi nekoč tudi sama imela vso to znanje.

Vabljeni na moje vadbe in delavnice Terapevtske joge, spočijte si in se znebite stresa!

Saša Kalin, mojstrica Joge obraza in inštruktorica Terapevtske joge

Kontakt:

Zaseyoga studio, Dolenjska c. 274, Ljubljana

e-mail:           zaseyoga@gmail.com

FB stran:       https://www.facebook.com/ZASEYOGA/