Hemoroidi so nevšečnost, ki pesti veliko ljudi in sicer naj bi tovrstne težave vsaj enkrat v življenju izkusilo več kot 60 odstotkov ljudi. Pojavljajo se tako pri ženskah kot pri moških, najpogosteje med 20. in 50. letom starosti. Hemoroidi so otekle vene v bližini zadnjika ali v danki. Lahko so notranji ali zunanji, oboji pa utegnejo povzročiti precejšnjo krvavitev.

Najpogostejši vzrok za nastanek hemoroidov je napenjanje pri odvajanju blata, do katerega pride pri zaprtju. Možnost za nastanek povečujejo tudi prevelika telesna teža, dolgotrajno sedenje, nosečnost ali predolgo odlašanje z veliko potrebo.

Za zdravje črevesja pa je izredno pomembna tudi pravilna prehrana, ki spodbuja črevesno peristaltiko.

Kako lahko s prehrano preprečite hemeroide?

  • Uživajte veliko sadja in zelenjave, vlaknin, žitaric in balastnih snovi. Poskrbite, da boste dovolj pili, predvsem vodo in nesladkane čaje. S tem boste poskrbeli, da bo vaše blato mehko, odvajanje pa vsakodnevno.
  • Zaužijte čim več hrane, bogate z železom. Veliko ga npr. vsebujejo suhe slive in marelice, mandlji, sončnična semena, sezam, pistacije, rozine, blitva in brokoli.
  • Ingver, česen in čebula vsebujejo učinkovino, ki pomaga razgrajevati prekomerne količine fibrina, ki povzroča vnetje arterij, še zlasti na predelu hemoroidov.
  • Zjutraj na tešče popijte kozarec mlačne slane vode (po možnosti pripravljene s himalajsko soljo); če je v črevesju kaj blata, vas bo zagotovo kmalu pognalo in dan boste začeli z olajšanjem.
  • Občasno se lotite posta, saj veliko težav izvira iz “zapacanega” črevesja. Kadar se vas npr. loteva prehlad, boste naredili precej škode tudi s preobremenjevanjem organizma s hrano. Pametneje je takrat uvesti post, dokler simptomi ne izginejo.
  • Telo je koristno večkrat na teden nekoliko “pretresti”. Zato poskrbite za dovolj gibanja, plešite ali se posvetite kateremukoli športu.

Čepeti in ne sedeti!

Ko boste spravili v red vašo prehrano, pa je pomembno vedeti še nekaj. Izredno pomemben je tudi položaj, ki ga zavzamete na vaši straniščni školjki. Večina nas na školjki sedi, kar poleg nepravilne prehrane še dodatno poslabša črevesne tegobe. Najbolj naraven položaj za opravljanje velike potrebe je namreč čepenje.

˝Straniščni prestol˝ v današnji obliki je bil razvit pred približno dvestotimi leti, izumila pa naj bi ga bila nek mizar in vodovodar iz Anglije, ki se seveda nista spoznala kaj dosti na človeško fiziologijo. Sedeče iztrebljanje je sicer nato kmalu postalo simbol civiliziranosti, a je žal s sabo prineslo tudi številne nadležne zdravstvene težave. Za primerjavo lahko povemo, da različnih oblik vnetij debelega črevesja v deželah tretjega sveta, kjer opravljajo veliko potrebo čepe, sploh ne poznajo.

V sedečem položaju namreč mišica zapiralka ustavlja pretok blata in črevo se nikoli popolnoma ne izprazni, kar ustvarja ugodne razmere za razvoj infekcij in nastanek težjih kroničnih obolenj, med drugim tudi raka na debelem črevesju. Poleg tega je sedenje med iztrebljanjem povezano še z motnjami pri delovanju prostate, inkontinenco, s težavami, ki spremljajo nosečnost in porod, z debelostjo … V čepečem položaju pa se mišica zapiralka popolnoma sprosti, kar omogoči debelemu črevesju, da se hitro in povsem izprazni.

Poleg zdrave prehrane in pitja dovolj tekočine lahko torej nastanek težav s hemeroidi preprečujemo tudi s čepečim položajem, ki pa nam ga olajša uporaba WC pručke.

kupon škarje caelle

BON ugodnosti za bralke Caelle

 

10% popusta ob nakupu WC pručke v spletni trgovini

wc-prucka.magija-narave.si

Za uveljavitev popusta ob naročilu v komentar vpišete kodo: Caelle

(Oglasno sporočilo)