Sončna svetloba in nadzorovano sončenje je lahko koristno za ženske hormone, zato izkoristite poletje za svoje žensko zdravje.

Zakaj se poleti in kadar je sončno počutimo polni energije in smo manj depresivni v primerjavi z dnevi ko je oblačno megleno, kot je to jeseni in pozimi?

Vzrok je bela in modra  svetloba z veliko količino luksov ki jo tvori sonce, ki skozi mrežnico naših oči tvori kortizol, hormon, ki nam zjutraj daje energijo.

Za hormonsko ravnovesje je priporočljivo, da spremljamo naraven ritem sonca in s tem uravnavamo tudi svojo energijo. Pomeni, da večino svojih aktivnosti prilagodimo dnevnemu ritmu sonca. Vstajamo s sončnim vzhodom in gremo počivati tri ure po sončnem zahodu. Na tak način naši hormoni najbolje funkcionirajo.

Preveč ponočevanja in  kadar hodimo spat prepozno po polnoči s tem motimo naravni cirkadiani ritem regeneracije celic in tudi svoje hormonsko ravnovesje.

V kolikor smo ponoči izpostavljeni modri in beli svetlobi ( telefoni, računalniki, TV)  ta naravni ritem motimo in s tem ustvarjamo hormonsko neravnovesje.

Drugi vidik koristi sonca pa je seveda vsem poznano ustvarjanje D vitamina, ki naše telo ščiti pred več kot 20 različnim vrstami raka.

D vitamin ni koristen samo za tvorbo kosti, pomemben je za tvorbo hormonov. Pravzaprav sploh ni pravi vitamin ampak pred hormon.

Vitamin D uravnava nivo estrogena in progesterona, ter tudi testosterona. Ključen je pri ustvarjanju pravilnega ravnovesja med estrogeni in progesteronom in je ključen faktor pri nadziranju prevlade estrogena, kar je povezano tudi s plodnostjo, PCOS, nastankom miomov in  vseh ginekoloških rakov pri ženskah

( rakom prostate pri moških), ključen je tudi pri vseh avtoimunskih boleznih še posebej multipli sklerozi, luskavici in tudi ščitnici.

70 % žensk z rakom dojke ima pomanjkanje vitamina D. D vitamin se je pokazal koristen pri preprečevanju raka dojke, ker znižuje izraženost genov, ki povzročajo raka. Riziko nastanka raka se zmanjša za 30% v kolikor je količina D vitamina vsaj 40 ng/mL idealno je če je ta vrednost čez 60 ali 70.

D vitamin in menopavza

V menopavzi občutimo drastično upadanje estrogena, še posebej če jemljete HNT je koristno dodajanje tudi D vitamina ne samo proti osteoporozi ampak za nadziranje estrogena.

D vitamin in depresija

D vitamin aktivira gene, ki sproščajo nastanek dopamina in seratonina, pomanjkanje le teh vodi v depresijo.

Kako vitamin D v telesu nastaja?

Za tvorbo d vitamina vemo, da se moramo izpostaviti sončnim žarkom. Pomembni so UVB žarki, ki so najmočnejši v poletnem času ter v času od 10 do 15 ure. Bolj navpično padajo, bližje smo Ekvatorju hitreje se D vitamin tvori. Potrebno je 5 do 15 minut izpostavljanja soncu. Samo obraz in roke je premalo ( vsaj za terapevtske namene), idealno je za kratek čas izpostaviti čim večji predel telesa v času ko je sonce pada najbolj navpično.

D vitamin se v koži tvori s pomočjo holesterola najprej v prekurzor, potem pa potuje do jeter, kjer se pretvori v 25(OH)D ( tega se tudi meri v krvi), ta pa potem potuje do ledvic in se spremeni v kalcitriol. Diete z nizko vsebnostjo maščob so lahko tudi otežkočajo tvorbo D vitamina.

Vitamin D je  odgovoren za absorpcijo kalcija, magnezija in fosforja. Ta absorpcija se dogaja v črevesju, ter s pomočjo obščitnic.

V kolikor imamo poškodovano črevesje ( prepustnost, motnja presnove maščob, celiakija, chronova b., kolitis..) in preobremenjena jetra ( fruktoza, alkohol, zdravila, pesticidi…) je tudi proizvodnja D vitamina lahko otežkočena, kljub izpostavljanju soncu ali dodajanju D vitamina v obliki prehranskih dopolnil. V takih primerih je bolj koristen D vitamin v obliki pršila za pod jezik.

Zdrav prebavni trakt je tu ključen ne samo sonce, to opažam pri svojih strankah, ki imajo izrazito nizek nivo D vitamina, kar ugotovimo s testom.

Kako se pravilno sončimo za hormone?

Seveda to ne pomeni, če se pražimo na soncu, da je korist večja. Sončiti se moramo redno in nadzorovano, da ne dobimo opeklin. Samo sončenje ni škodljivo, škodljive so opekline, pogostejše so večja je možnost posledic.

Jaz rada rečem na predavanjih, da je sončenje kot vino: en deciliter je koristen , en liter je pa že škodljiv.

Zdravo sončenje v praksi.

Opisala bom svoje protokole izkoriščanja sonca za žensko zdravje.

Idealno je v vsakem letnem času  izpostavljenost jutranji svetlobi pol ure po tem ko vstanemo ( vemo kako je mučno pozimi, ko še ni sonca ko vstanemo), da si aktiviramo svoj kortizol in s tem energijo. Svoj jutranji smuti ali kavico spijte pred odprtim oknom ali na balkonu obsijanim s soncem.

Vsak dan poskusimo izpostaviti čim več gole  kože soncu v času, ko je sonce najbolj navpično to je od 11 do 13 ure, lahko samo za 5 minut ( med malico ali kosilom, ali odpremo okno pisarne)

Kako pa na plaži in na morju?

Ko vidim ženske, ki se namažejo s kremami za zaščito proti soncu in se uležejo na sonce me kar stisne pri srcu. Te kreme niso temu namenjene, še posebej ne priporočam različna olja za boljšo porjavitev, Predstavljajte si  olja v kuhinji s katerimi namažemo piščanca, da ima lepo suho  zlatorjavo hrustljavo kožico. Olje  deluje kot leča in pospeši sušenje in pečenje kože.

Z olji se namažite po sončenju zvečer. Priporočam šentjanževo olje, še posebej, če vas je mogoče malo opeklo, naslednji dan bo super in boste takoj rjavi.

Kreme z zaščitnim faktorjem niso namenjene za praženje, so zaščitne in  niso  »kreme za sončenje » kot jim radi rečemo. Namenjene so da se zaščitimo, pred predolgim zadrževanjem na soncu.

Iz svoje prakse lahko povem, da sem korenito zmanjšala uporabo UV zaščitnih krem. Živim na obali, kar pomeni, da sem poleti veliko na soncu. Pogosto sem izpostavljena a se ne mažem vsak dan cela z UV zaščito.

Kako to sama počnem že leta;

Obvezno si mažem obraz z UV zaščito oziroma uporabljam dnevno kremo  z ZF vsaj 15 ali pa CC kremo ali lahek tekoči puder. Obraz tako ščitim pred nastankom pigmentacije in gub.

Zaščitim si tudi hrbtišča rok do komolcev, ker so zelo izpostavljene, še posebej na primer na kolesu, pa tudi v avtomobilu.

Kar se tiče zaščite telesa pa takole: na plaži nisem predolgo, izpostavim se za 20 minut soncu, ko je na višku v času od 12  do 15 ure. V kolikor se na plaži zadržim dlje kot pol ure si namažem po navadi samo dekolte , ramena in hrbet, ker tam me po navadi najbolj opeče. Ko pridem iz vode se uležem na vroče kamenčke in tako pregrejem svoje ženske organe. Takrat se pokrijem s klobukom preko obraza, ter tudi z brisačo po dekolteju.

Opozorila bi na ležanje v vodi , ki je zelo nevarno ker ne čutimo žarkov. Ostale  dele si ne mažem. Potem grem v senco, da nisem direktno na soncu in tako po malem vsak dan uživam na  plaži.

Kadar sem na plaži popoldan po 16. uri se ne mažem.

Če ste daj časa na plaži potem bodite večinoma v senci ali vsaj pod dežnikom, vseeno boste dobili barvo, tudi opeče vas lahko pod dežnikom pazite.

Za v vodo priporočam posebne majice, ki jih uporabljajo kajtarji in srfarji z UV zaščito še posebej za otroke, ker potem jih ni potrebno mazati z vso to kemijo, ker sestavine vemo , da  delujejo tudi kot hormonski motilci.

 

Sončenje je koristno, opekline so tiste, ki so nevarne za zdravje. Če se zmerno izpostavljamo soncu je to koristno za hormone, proti raku, proti osteoporozi in bolečinam v mišicah, ter še posebej za imunski sistem.

Certificirani integrativni zdravstveni trener za naravno hormonsko ravnovesje in žensko zdravje. Usposobljena za probleme povezane s hormonskim ravnovesjem in ženskim zdravjem, problematično kožo in stanji avtoimunskega spektra , ki jih rešuje po metodah funkcionalne medicine usmerjene na vzrok teh stanj izmed katerih sta najbolj pomembna prehrana in življenjski slog. Preko enostavnih korakov reorganizacije prehrane, kjer v svojih programih združuje več kot 100 različnih prehranskih teorij, ki jih prilagaja na vaše stanje in reorganizacije življenjskega sloga (spanje , stres, vadba, okolje), vas individualno ali preko spletnih delavnic in seminarjev popelje do transformacije stanja.