Vedno več srečujem ljudi, ki v prazničnih pripravah tekajo sem ter tja, da bi uredili vse za popolno praznovanje: mnogo hrane, še več blišča in noro dragih daril. Ko se vse to konča, bi bilo zanimivo narediti anketo, kaj ostane v srcih.

Toliko je zunanjih stvari, s katerimi želimo osrečiti sebe in druge, pa vendar se sprašujem, če je namen resnično dosežen. Z nobenimi darili in nobeno popolno okrašenostjo si ne moremo pričarati čarobnih praznikov, če v srcu nismo pripravljeni in osredotočeni na notranjo pripravo, saj je Božič vendarle praznik miru in ljubezni.

Prav v tem pa največkrat vlada kaos, ki je viden v trgovinah in brezglavem norenju. Ob tem se lahko zgodi, da pozabljamo na svoje osnovne potrebe po varnosti in ljubezni in zase in za druge poskrbimo zgolj “na zunaj”.

Zato želim vedno poudarjati, da smo vedno in povsod pozorni nase, na svoje potrebe= ljubezen do sebe. Praznovanje je vsekakor prazno, če smo v srcu prazni in nismo sposobni poskrbeti za tisto, kar potrebujemo. Ne potrebujemo dragih daril ter vsega blišča- ali pač? Potrebujemo ljubezen, nežnost, pozornost, toplino.

Srečujem mnogo ljudi, ki so po koncu priprav nad prazniki razočarani in prazni, ker so bili usmerjeni zgolj v zunanjost. Pričakujejo, da jim bo vsa zunanjost prinesla ljubezen in mir, a se le-to ne izpolni. Ostane zagrenjenost in nepovezanost, ker ne znajo oz se ne odločijo, da želijo priprave osredotočiti na tisto, kar je zares pomembno: na povezanost in toplino v družini.

Premalo je zavedanja, kaj je tisto, kar nas bo resnično osrečilo in vsekakor premalo poudarka na tem, da sta sreča in dobro počutje, naša odgovornost in to lahko dosežemo šele, ko se za to odločimo. Dokler bomo ljubezen iskali v darilih, v zunanjem izgledu, bo notranjost ostajala prazna in nam prazniki ne bodo ničesar prinesli.

Božič je praznik, ki si ga lahko pričaramo vsak dan- vsa čarobnost je v ljubezni in toplini. Ne čakajmo celo leto in na okraševanje, da se bomo čutili ljubljene. Vsekakor pa lahko izkoristimo še nekaj dni praznikov in se osredotočimo na bistveno ter si pričaramo čarobnost. Naj ne bodo prazniki prazni, ker smo samo mi tisti, ki lahko poskrbimo, da so polni. Sreča se skriva v majhnih stvareh. 🙂