Življenje je nepredvidljivo; stvari se dogajajo in na mnoge od njih ne moremo vplivati. Lahko nas skrbi, lahko se jezimo in tolčemo po glavi – a slabe stvari se bodo dogajale.

Eno najtežjih dejstev za sprejeti je to, da ne moremo preprečiti slabih stvari. Ne moremo vplivati na to, ali se bo pričela 3. svetovna vojna, ne moremo preprečiti tega, da bi se Zemlja nehala vrteti in roke imamo zvezane glede tega, ali nam bo opeka padla na glavo. Vseh teh stvari ne moremo preprečiti; lahko se zavarujemo in skušamo biti kar se da previdni, a slabe stvari se preprosto dogajajo.

Če vas oropajo ali zastrupijo vašega psa, niste sami krivi, ni kriv vaš sosed ali vlada – stvari se dogajajo. Če naredite vse v vaši moči, da ste varni in skrbni, a vam vseeno ukradejo avto, je za to preprosto en razlog – življenje. Seveda je kriva oseba, ki je to naredila, a namesto, da iščemo skrivna sporočila v tej situaciji, se lahko preprosto ustavimo, globoko vdihnemo in se zavemo, da je življenje preprosto takšno. Nepredvidljivo in kaotično. Lahko meditiramo ali pa se pretepamo – življenje bo šlo naprej.

Garry Crystal je rekel: “Morda misliš, da imaš urejeno življenje. Morda imaš popolno hišo, popolno službo, popolno življenje, nič za kar bi te skrbelo in nato se lahko zgodi nekaj in konča vse to v sekundi. Je popolnoma izven vašega nadzora. Ne moreš planirati za nepričakovane stvari. In nato začnejo ljudje govoriti, kot način za spopadanje s to katastrofo, da je bilo namenjeno, da se je to zgodilo. Da je bila usoda. Ni usoda, ni velika sila tam zunaj. Je samo življenje in življenja ne moreš nadzirati.”

Kako lahko spremenimo naš odziv na slabe stvari, ki se nam pripetijo v življenju? Kakšne rešitve so nam znane? No, lahko se preprosto natreniramo, da iščemo v vsem le najboljše in skrivna božanska sporočila, ali pa spoznamo da na planetu, katerega si delimo s 7 milijardami ljudi, stvari preprosto SO. Ni skrivnega sporočila, dobrega ali slabega znaka… se je pač zgodilo.

Če zgradimo hišo in se zgodi potres, ki nam hišo uniči na koščke, se lahko potrudimo in najdemo sporočila, kot so npr. da nam ni bilo namenjeno tam živeti ali pa, da naš čaka boljše; lahko pa preprosto sprejmemo dejstvo, da se naravne katastrofe dogajajo, da je bila samo naša hiša uničena in, da se stvari dogajajo naključno. Naša hiša ni bila božansko izbrana, da bi nam nekdo nekaj sporočil, tako kot sosedova hiša ni ostala cela, ker je molil zanjo ali ga ima vesolje raje – vaša hiša je bila preprosto naključno uničena.

Lahko izboljšate gradnjo ali pa se preselite, ampak vedno bo obstajala možnost, da se vam pripeti isto. Namesto, da v življenju iščemo nadnaravne izgovore, da se lahko sami boljše počutimo, se raje vprašajmo, zakaj potrebujemo velik božanski razlog za vse. Zakaj ne moremo sprejeti dejstva, da stvari preprosto SO?

Nič ni narobe s pozitivnostjo, sam sem velik zagovornik pozitivnega razmišljanja, a vse stvari se ne dogajajo z razlogom. Le kdo bi rekel majhnemu dečku, ki je bil posiljen, da se je to zgodilo z razlogom? Ali pa žrtvam terorističnih napadov? Razlogi obstajajo, a večkrat so precej drugačni kot si sami želimo, da bi bili. Nihče si ne želi biti žrtev, a slabe stvari se dogajajo vsem.

Življenje planiramo vsak dan in bolj kot delamo na sebi in bolj kot smo osredotočeni na cilje katere želimo doseči, več možnosti imamo, da jih pravzaprav dosežemo, a vmes se lahko pripetijo stvari, ki nam to preprečijo.

Druge moje misli in zapise najdete na spletni strani www.ivanjurgec.si.