Je sploh mogoče preprečiti srčne kapi, glavobole, težke migrene in ostale zdravstvene nevšečnosti? DA! Bo že držalo, da popolnoma vse kontrole nad stvarmi seveda ne moremo imeti, kljub vsemu pa na določene aspekte svojega življenja lahko vplivamo s svojimi navadami.

Včasih si moramo pač reči: pa kaj in se z zadevščinami ne pretirano obremenjevati, a vseeno ohraniti zdravo mero odgovornosti.

  1. Kaj pa slab stres?

Kaj pravzaprav je slab stres? To je stres, ki lahko močno škoduje vašemu telesu, povzročate pa si ga (predvsem) sami. Stres povzroča visok krvni sladkor, visok krvni tlak, oslabljen imunski sistem in še bi lahko naštevali. Kljub vsemu vsak stres ni slab. Poznamo tudi koristen stres, ki ga lahko uporabimo sebi v prid. Takšen stres spodbudi kreativnost, v hipu postanemo bolj pozorni in se želimo dokazati sebi ter ostalim.

  1. Prenajedanje…

Ta slaba navada je škodljiva iz mnogih razlogov. Najbolj očiten je seveda prevelika telesna teža, ki se z leti samo nadgrajuje. Če pogosto pregloboko pogledate v posodo s kokicami ali vrečko s čipsom, je morda čas, da spremenite svoje prehranjevalne navade.

In vikend »požrtije«, ker so pač na obisk prišli prijatelji, nebi smele biti več dovoljene. S tem telo postavljate v neprijeten položaj, poleg tega pa se bo upočasnila tudi vaša prebava. Počasi lahko prenehate tudi s hitro hrano.

  1. Premalo kvalitetnega spanca

Zaradi pomanjkanja spanca boste čez dan težko produktivni, poleg tega pa raziskave kažejo, da se na dolgi rok zaradi pomanjkanja spanca lahko tudi zredite. Pomanjkanje spanja prav tako povzroča anksioznost, depresijo in zmanjšanje koncentracije. Potrebujete še kakšen razlog, da se končno pošteno naspite?

  1. Ne nitkate?

Vprašanje se – seveda – nanaša na nitkanje in vsakodnevno ščetkanje zob. Ustna higiena je še kako pomembna, pri tem je potrebno poudariti tudi redne obiske zobozdravnika in ortodonta (če le tega še potrebujte). Bolezni zob se namreč lahko razširijo na celotno telo.

  1. Preveč sedenja…

Zmernost je dobrodošla na vseh področjih – tako preveč gibanja ne bo dobro delo vašim sklepom, medtem ko bo, na drugi strani, preveč sedenja prav tako naredilo škodo. Pomanjkanje gibanja povzroča debelost, visok krvni tlak in povečanje možnosti za srčno kap.