Za mnoge pare je bil sprehod do oltarja in glasni jokavi »da« najlažji korak v njihovem zakonu – živeti srečno do konca svoj dni pa se zdi mnogo težje…

Mnogi pari se ne držijo načela »dokler naju smrt ne loči«, kar je, v nekaterih primerih, seveda najbolj smiselno. Tudi če ste bili otrok ločitve in so vaše predstave o popolni srečni družini nekoliko skaljene, še vedno ostaja upanje, da bo prav vam uspelo ustvariti miren in prijeten dom…

Še nekaj napotkov za trdo delo:

 1. Vse si delita. In kar je najpomembnejše – delita, kaj čutita. Za uspešen zakon je komunikacija ključnega pomena.
 2. Zapomnite si: tudi slabe stvari bodo enkrat minile.
 3. Privlačnost prinese še več privlačnosti. Veliko se dotikajta, poljubljajta in seveda – veliko seksajta (predvsem zjutraj). Nikar ne pozabita tudi na fizično bližino, ki je prav tako pomembna kot osebnostno ujemanje.
 4. Otroci so lahko naporni. Ne skrbite – saj bodo kmalu odrasli.
 5. Majhne nevšečnosti niso pomembne. Če tečeta na »dolge proge« čez 10 let res ne bo pomembno, kdo je oziroma ni pomil posode. Vaše razmerje je mnogo bolj pomembno od tega.
 6. Napolnite hladilnik z njegovo najljubšo hrano – to je povsem preprosto, učinek pa je izjemen!
 7. Vzemite si čas zase in počnite tisto, kar vas osrečuje. Brez partnerja!
 8. Izogibajte se mučni tišini. O težavah se s partnerjem raje razumno pogovorita.
 9. Ne držite zamere. Škodo boste namreč občutila oba.
 10. Ne bojte se sklepati kompromisov. Morda se zdi, kot da ogromno izpuščate in popolnoma spreminjate svoje prioritete, vendar temu ni tako. Da bi se prepričali, se vprašajte, koliko, na lestvici od 1 do 10, si neke stvari zares želite. Čista 10 bo verjetno padla malokrat, kajne?
 11. Bodite spontani. Pa naj to pomeni izlet, ki si ga bosta privoščila v zadnji minuti, nagli nakup čudovite obleke ali večerja v pregrešno dragi restavraciji. Sprememba bo vedno dobrodošla – še posebej v razmerjih, ki trajajo dlje časa.

»Potrpežljivost je lepa čednost!«