Fraza “impulziven nakup” že sama po sebi napoveduje slabo presojo in instantno obžalovanje. Ampak takšen nakup ne sproži vedno takojšnjega kesanja, včasih pride tudi po daljšem časovnem obdobju.

Ampak bodimo pošteni: vsak nakup ravno ne. No, ko nekaj kupite, ste preplavljeni z dobrim občutkom, ki odstrani dobro utemeljeno, logično in praktično vedenje. Če se večkrat znajdete pred svojo omaro, ko strmite v oblačila, katerih še nikoli niste niti oblekli, potem je ta članek za vas. Pa začnimo.

Upoštevajte nakupovalne klišeje

Vemo, da si v trgovini ne želite slišati tega vprašanja: Lahko to oblačilo kombiniram z vsaj tremi drugimi artikli? Ali pa to: Bi za to obleko plačala polno ceno? Upočasnite in razmislite.

Hitro nakupovanje

Naredite seznam svojih nakupovalnih slabosti

Kaj je tisto, zaradi česar iz denarnice kar vlečete kartico, ne da bi pri tem sploh razmišljali? Je to zaradi dejstva, da je oblačilo kar 50 % ceneje? Morda gre za manjše predmete, ki se zdijo neskončno koristni, kot so nakit ali šali?

Vzemite si čas, da resno razmislite o tem, kje konča večina vaših impulznih nakupov. Če niste prepričani, preglejte omaro in upoštevajte morebitne očitne težnje. Preden vstopite v trgovino, pa se spomnite svojih nakupovalnih slabosti. Tako boste bolj pozorni na to, kaj resnično potrebujete.

 

Pojdite stran

To je verjetno najtežji korak. Ampak kadarkoli vas mika nakup oblačila, za katerega ste precej prepričani, da ga ne potrebujete, je lahko super koristno, da enostavno odidete. Ustvarite tudi “čakalno dobo.” Če si po preteku določenega časa stvar še vedno želite in imate denar, potem kupite. V večini primerov boste na oblačilo ali dodatek pozabili oziroma ga zamenjali za nekaj drugega.

 

Odjavite se od e-novic

Če je spletno nakupovanje eden izmed najljubših opravkov, se za začetek odjavite od vseh modnih e-novic. Želite vedeti, kaj ponuja vaša najljubša trgovina? Ko boste radovedni, enostavno preverite spletno stran. Ali še bolje, ko boste dejansko potrebovali nekaj novega. Ne dovolite, da skušnjava poplavi vaš poštni predal.

Spletno nakupovanje

Naj bo nekdo vaša nakupovalna vest

Potrebujeto osebo, ki bo vaš glas razuma. Če imate prijatelja ali prijateljico, ki mu zaupate in s katerim ste lahko pošteni, se bo pogovor o impulznih nakupih morda drugače končal.

 

Pomislite, česa si potem ne boste mogli kupiti

Denar je omejen vir, impulzivni nakupi pa (visok) strošek. Ne pozabite, vsak nakup vas odvrača od drugih potencialnih nakupov. Čeprav nimate velikega varčevalnega cilja, kot so razkošne počitnice ali nov avto, razmislite, koliko večerij in koncertnih vstopnic lahko s tem denarjem dejansko kupite. Ali pa nov plašč, ki si ga že tako dolgo želite.