Včasih se preprosto ne morete popolnoma prepustiti partnerju – čeprav je morda tisti pravi… Če se torej bojite ljubezni, to lahko predstavlja veliko težavo pri doseganju srečnega življenja. Se sprašujete ali je tudi vas »ulovil« strah pred ljubeznijo?

  1. Nerealna pričakovanja

V današnjem svetu, kjer informacije potujejo skorajda s svetlobno hitrostjo, ste verjetno naleteli filme, knjige in članke o ljubezni. Vse našteto pa lahko (nevede) vpliva na vaša pričakovanja glede ljubezni – ustvarja torej ideale, ki jih je nemogoče uresničiti. Ko opazite, da partner morda ni takšen, kot bi po vaših romantičnih pričakovanjih moral biti, postanete razočarani.

Ne pozabite, da so najpomembnejši življenjski cilji in vrednote vašega partnerja – slednji morajo biti kompatibilni z vašimi; vse ostalo predpisujejo le socialne norme!

  1. Strah pred izgubo samega sebe

Ko se v nekoga zaljubite, se velikokrat zgodi, da prevzamete nekatere njegove navade, strasti in podobno. Gre za povsem običajen proces, ki težavo predstavlja le, ko medtem pozabite nase.

Če se zalotite, da že tretjič v tednu večerjate v kitajski restavraciji (in kitajske hrane pravzaprav niti ne marate preveč) je čas za preplah! Ne pozabite na svoje preference.

  1. Strah pred zavrnitvijo

Ko se občutek ljubezni preliva skozi telo, to ustvarja čustva. Na takšna (ponavadi prijetna) čustva se zlahka navadimo in na določeni točki ne zmoremo več normalno delovati brez njih – tu se pojavi »čustvena odvisnost«!

Če se zalotite, da želite večino časa preživeti s partnerjem in ob njegovi odsotnosti skorajda obolevate… Oja, potrebne bodo spremembe – zavedajte se, da vas partner ljubi in se je za razmerje z vami odločil iz tehtnih razlogov. Strah je povsem nepotreben.

  1. Že vnaprej ste prepričani v propad

»Ljubezen je magija in magija je iluzija…« Hmmm, verjetno se je s takšnimi mislimi skoraj prepovedano spustiti v razmerje, saj že na samem začetku pričakujete konec.

Primer: zdi se, da se odpravljate na maraton, a ste že na začetku prepričani, da takšne razdalje pač ne morete preteči. Napaka! Možnosti sta dve – lahko vam uste ali ne. Če se že vnaprej prepričani v propad, možnosti niti ne dopuščate, kar je nadvse krivično.

Namesto tega se prepustite in čas bo pokazal, kam vas bo zanesla pot.