Vsak ima svojo definicijo samozavesti. Za nekatere je to pogum, za druge izražanje sebe, za tretje nekaj povsem novega. Moja definicija samozavesti je, da se zavedam sama sebe. Torej: Zavedati se samega sebe, svojih potencialov, notranjega miru in izkušnje. Brez izkušenj se ničesar ne naučimo, se ne znajdemo v novih situacijah, tako ne izrazimo svojega potenciala in ne oblikujemo notranjega miru do te situacije.

Seveda čas prehitro mine in tako vidimo, kako obračamo koledar in leta ter se sprašujemo kam je čas pobegnil. Ker živimo mimo sebe. Pustimo, da naše življenje ostaja neizpeto in ga uporabljamo samoumevno. Zavedati se je potrebno tega trenutka v katerem živimo. Ustvarjamo samo v tem trenutku, posledice se bodo izkazale v času, ki prihaja. To je karma – zakon vzroka in posledice. Ne delamo za prihodnost. To je misel, ki nas slabi in navdaja s strahom. Strah nas je nepoznanega in strah nas je lastne minljivosti.

»Živi, kot da je to tvoj zadnji dan« je nam dobro poznan rek. Resničen je, ker ne vemo kdaj se cikel zaključi in koliko časa še imamo na tem svetu. Imamo pa TA trenutek. Ker zdaj živimo.

Ljudje, ki danes veljajo za samozavestne, so večinoma dekleta in fantje, ki »modro molčijo« ali, ki so »lepši od ostalih« ali tisti, ki se imajo za nekaj več. Samozavest NIKAKOR in NIKOLI ne pomeni, da si »nekaj več« kot drugi ljudje. Pomeni, da znaš oblikovati lasten notranji mir in z njim živiš. Da se zavedaš in znaš sam krmariti skozi življenje, brez tega, da za vsako odločitev skličeš senat prijateljev in jih poslušaš. Zavedaš se, da imaš oblast nad svojim življenjem in si to zaslužiš. Za to ne udrihaš po drugih ljudeh. Ne po njihovem znanju, videzu, veri ali obnašanju. Ko si samozavesten, te to ne zanima. Ker si sam sebi dovolj.

Ljudje, ki so glasni ter morajo vedno in na vsak način izraziti svoje misli, morajo biti slišani. Niso samozavestni, ampak le iščejo somišljenike. Iščejo potrditev in si želijo, da vsaj nekdo misli podobno kot oni. Nočejo se zameriti, spreminjajo svoje mišljenje iz sekunde v sekundo in sploh nimajo opredeljenih pojmov. Le slišani bi bili radi. Vidite razliko med tem in dejstvom, da se nekdo zaveda samega sebe?

Velikokrat sem bila označena kot svojeglava in sem to jemala kot napako. Posledično sem zaradi tega razvila slabo vest, ker sem imela drugačno mnenje kot večina. Ker sem pač drugačna. Sem svojeglava, ker imam svojo glavo in z njo razmišljam!

Začnite poslušati samega sebe. Dana vam je bila odličnost razmišljanja in ČUDOVIT um. Preizkusite njegovo moč. Pojdite v svet in ga raziskujte, nabirajte znanje in izkušnje. S tem, ko živite rutino in ničesar ne spremenite, se tudi nič ne spremeni. Vsak ima svojo zavest in samozavest. Razvijte jo!