Ko si rečemo, da je dovolj in da npr. ne bomo več prenašali nerganja prijateljice, se odločimo nekaj spremeniti. In to pomeni, da se ji ne javljamo, da se z njo ne družimo in se počasi odpravljamo iz njenega življenja. Dejstvo je, da ko nas nekaj moti, moti to samo nas in ne tistega, ki te “moteče faktorje” izvaja.

Torej je problem v nas. In točno to si moramo priznati.

Vendar ne govorim o tem, da prevzamemo odgovornost za njeno obnašanje, ampak smo odgovorni za naše reagiranje na okolico. Dejstvo je, da sami sebi povzročimo ogromno slabega s slabo vestjo ali občutkom krivde, ki živi v nas. Če se odločimo postaviti mejo in damo negativne ljudi na distanco ter obenem čutimo krivdo v sebi, nismo naredili popolnoma nič! Še slabše, če mene vprašaš. Ker se ves ta scenarij odvija le v naši glavi in ga potem samo še potenciramo. Za to smo krivi sami in moramo prevzeti odgovornost. Zato nas tudi tako meče sem in tja. Zato tudi popuščamo v svojih odločitvah in se posledično vračamo v nam nezdrave odnose. Največkrat partnerske.

Zaradi scenarijev, ki si jih napišemo sami.

Kako se da to odpraviti? Najlažja poteza, katero poznam, je zaupnik. Oseba, ki jo imate v svojem življenju in je z vami lahko brutalno odkrita. Jaz imam dejansko dve prijateljici, ki me postavita na realna tla samo z dvema besedama: “Saj veš”. Zato, ker vse že vem, le priznati si ne upam. In včasih, ko je težko, je dobro, da ti to nekdo pove. Po večini, v lažjih situacijah, pa se lahko stresemo sami. Tako, da naredimo plan, lahko miselni ali pa si ga zapišemo. To je lahko scenarij, ki nas postavi na realna tla, lahko so afirmacije, najpogosteje pa pomaga, da si zapišemo razlog, zakaj smo se za določeno spremembno odločili. In čez leta boste morda te stavke skrajšali na “saj veš”.

Tak način samo-analize nas tudi napoti na poslušanje naše intuicije. Kakorkoli je danes moderno, da živimo samo materialno, z denarjem obarvano življenje, v nas biva glasek, ki komaj čaka, da ga bomo slišali in upoštevali. Manj, kot se boste primerjali z drugimi in bili sebi bolj zvesti, prej boste na cilju. Potem ne boste govorili, da se ne da ali da ne gre. Najprej poskusite. Vse se da.

Namaste.