Resveratrol je snov, ki jo dobite v rdečem vinu, deluje proti staranju kot tudi pri izboljšanju in preprečevanju degradacije vida in možganov.

Resveratrol je snov, ki jo najdemo v kožici grozdnih jagod, borovnic, v rdečem grozdju, bezgu, črnem ribezu, granatnem jabolku, aroniji; resveratrol se nahaja tudi v rdečem in črnem vinu. Rastline proizvajajo resveratrol kot lastno zaščito pred glivično infekcijo, stresom, poškodbami in sončnimi žarki. Resveratrol krepi imunski sistem rastlin, deluje pa tudi na naš imunski sistem. Resveratrol je topen tako v vodi kot v maščobi in ima številne ugodne učinke tudi na človeško telo:

  • deluje protivnetno in proti virusno,
  • dviga imunski sistem,
  • zavira razvoj nekaterih vrst raka ter nastanek bolezni srca in ožilja.

Resveratrol deluje kot eden najmočnejših vojščakov pri obrambi pred nastankom avtoimunih bolezni. Zaščitno deluje tudi na srčne, možganske in ledvične celice. Zadnje raziskave dokazujejo celo učinek resveratrola proti staranju kot tudi pri izboljšanju in preprečevanju degradacije vida in možganov.

Raziskave, ki so jih delali na živalih, so potrdile, da resveratrol:

  • prepreči razvoj kožnega raka pri miših;
  • zaščiti pred visokim krvnim tlakom, srčnim popuščanjem in srčnimi boleznimi pri miših;
  • izboljša občutljivost na inzulin, zmanjša krvni sladkor in debelost, ki jo povzroča prehrana z veliko maščobami pri glodalcih;
  • zaščiti živce in možgane različnih laboratorijskih živali

Resveratrol prispeva k obnovi vitamina E, kar pa pomeni, da se poveča zaščita celičnih membran, poveča se prekrvavitev, poveča se dovod kisika v najbolj oddaljene žilice- kapilare in ne nazadnje se upočasni staranje.

Resveratrol podpira zdravje srca in možganov: Resveratrol je številka ena med naravnimi spojinami, ki podpirajo, ne samo zdravje srca, pač pa zdravje celotnega telesa. Resveratrol je poln antioksidantov, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom, podpira zdravje žil in krvnega obtoka. Dokazano deluje proti degenerativnim spremembam na tkivih, zavira razvoj raka in še bi lahko naštevali.

Katera so tista živila, ki vsebujejo največ resveratrola? To so večinoma živila vijolične, temno rdeče in rdeče barve. Večino le teh lahko sami naberemo, če se odpravimo v gozd, v vinograd ali poleti na morje. Tam bomo našli murve, borovnice, brusnice, rdeče grozdje, gornik, jagode, itd. Poleg tega pa se bomo naužili še svežega zraka, stik z naravo bo naše celice napolnil z novo energijo in, če bo dan sončen se bomo naužili še D vitamina.

Več o resveratrolu, katera živila ga vsebujejo in receptih, ki so energijska bomba resveratrola lahko najdete v knjigi Ko ima življenje žur.

 

Članek pripravila Špela Seljak