To ni članek o  spremembah, ki jih je prineslo preteklo leto. To je članek o tem, kako zelo prilagodljiva bitja smo ljudje po naravi. Čez noč smo brez težav zamenjali delovno okolje in vsa ostala socialna okolja. Naš dom je postal vse – pisarna, telovadnica in prostor za druženje. Virtualno, kakopak. 

Splet je postal naš mikrokozmos, v enem trenutku je bil naš najboljši prijatelj, spet v drugem osovraženi prinašalec slabih novic. Vse smo počeli na spletu, predvsem pa smo na njem začeli množično nakupovati. Živila, oblačila, čistila, pripomočke za osebno nego, kozmetiko, zdravila, športno opremo, pohištvo, orodje, raznorazne tehnološke naprave, igrače in še vrsto drugih stvari. Splet je postal naše nakupovalno središče. Za nujne, manj nujne in zabavne stvari. Je pa to tudi članek o zelo pomembni spremembi, ki močno vpliva ravno na spletne nakupe. 

Nova pravila spletnega nakupovanja se tičejo vsakogar

Prav zato je bila na ravni Evropske unije sprejeta direktiva EU o plačilnih storitvah (PSD2), ki med drugim uvaja strožje zahteve za potrjevanje spletnih plačil in s tem izboljšuje njihovo varnost ter poskrbi za dodatno zaščito potrošnika pred goljufijami

Za povprečnega uporabnika oziroma plačnika je eden od najpomembnejših elementov direktive, s katerim se bo pri plačevanju prek spleta tudi najbolj pogosto srečeval, močna avtentikacija imetnikov kartic. Direktiva namreč zahteva uvedbo naprednejše (t. i. dvostopenjske) avtentikacije v postopku plačila. Podobno, kot moramo to narediti že na nekaterih drugih platformah, kjer mora uporabnik dodatno (običajno prek telefona) potrditi vstop v svoj račun, mora tudi pri spletnih nakupih dokazati, da skuša plačati za določen izdelek, le da je tu z novo direktivo stopnja varnosti še stopničko višje. Ključni del novih pravil spletnih nakupov je torej močna zaščita uporabnika.

Povedano preprosteje, kupec mora ponudniku storitev, na primer spletnemu trgovcu, na nek način sporočiti in potrditi, da ta nakup res opravlja prav on. To spletnemu trgovcu potrdi z vsaj dvema od treh obstoječih načinov za potrditev identitete kupca:

  • z nečim, kar ve (geslo, koda PIN, odgovor na varnostno vprašanje)
  • z nečim, kar ima (pametni telefon ali druga mobilna naprava)
  • z nečim, kar je (biometrični podatki, kot so prstni odtis, oči oz. roženica, obraz, glas)

S prehodom v leto 2021 smo se tako pri nakupovanju na spletnih prodajnih mestih znotraj EU poslovili od zamudnega prepisovanja številčne kode prejete prek sporočila SMS, pozdravili pa nov, še varnejši način potrjevanja spletnih plačil. 

Ključni del novih pravil spletnih nakupov je torej močna zaščita uporabnika.

Ključni del novih pravil spletnih nakupov je torej močna zaščita uporabnika.

Kako po novem opraviti spletni nakup hitro in varno?

V NLB so med prvimi ponudili rešitev, ki upošteva sodobne varnostne standarde nove evropske direktive in našim uporabnikom prek aplikacije NLB Pay omogočili še bolj enostavno ter še varnejše spletno nakupovanje. Čeprav se morda zdi, da je z novo direktivo spletno nakupovanje postalo bolj zapleteno, v resnici ni tako. 

Nakupovanje prek spleta ostaja povsem enako do zadnjega koraka – potrjevanja plačila. V spletni trgovini izberete izdelek, ki ga želite, ga dodate v košarico, vnesete podatke za dostavo in vpišete številko vaše kartice.

Spletno plačilo pa nato v 3 korakih potrdite v mobilni denarnici NLB Pay:

  • Na ekranu vašega mobilnika se bo prikazalo obvestilo, da morate potrditi spletno plačilo.
  • Za potrditev nakupa v NLB Pay najprej vnesite geslo za vstop v mobilno denarnico ali se identificirajte s prepoznavo prstnega odtisa oziroma obraza.
  • Podrobno preglejte podatke o plačilu in nakup potrdite oziroma zavrnite v roku 5 minut od prejema obvestila.    

Nova direktiva torej pomeni le nekaj dodatnih enostavnih korakov, ki pa na koncu uporabniku prinesejo precej boljšo zaščito pred spletnimi goljufijami. 

Slovarček izrazov

Direktiva PSD2: Evropska direktiva o plačilnih storitvah (PSD2) je uredba, katere namen je uskladiti predpise o plačilnih storitvah s tehnologijo in trenutnim okoljem finančnih storitev. Med drugim uvaja višje standarde za potrjevanje spletnih plačil z močno avtentikacijo in s tem poskrbi za še večjo varnost spletnih kupcev

Mobilna denarnica NLB Pay: Mobilna denarnica NLB Pay omogoča potrjevanje spletnih plačil, nakazovanje denarja prijateljem prek sistema takojšnjih plačil Flik, upravljanje z varnostnimi nastavitvami kartic in brezstično plačevanje s pametnimi mobilnimi telefoni ter dvigovanje gotovine na brezstičnih bankomatih. 

Močna avtentikacija: Močna avtentikacija je zelo učinkovit način za preverjanje identitete uporabnika. Predstavlja dodatno raven zaščite, saj združuje geslo (nekaj, kar poznate), mobilno napravo (nekaj kar imate v lasti) in biometrični podatek, na primer prstni odtis, obraz, očesno roženico ali glas (nekaj, kar je lastno le vam).

Geslo: Geslo ima na internetu in pri uporabi različnih naprav enako vlogo kot ključ. Gre za niz znakov, ki se uporablja za potrditev identitete uporabnika. Dobro geslo je ključno za zaščito podatkov pred nepooblaščenim dostopom in naj bi vsebovalo čim več različnih znakov ter simbolov, pri varnosti gesla pa veliko pripomore tudi njegova dolžina.

Google Play: Googlova trgovina z aplikacijami, glasbo, filmi in knjigami. Do nje lahko na svojih napravah dostopajo uporabniki pametnih naprav z operacijskim sistemom Andorid. V njej lahko najdete mobilno denarnico NLB Pay in jo prenesete na svoj telefon (PRENOS).

App Store: Applova trgovina z aplikacijami, glasbo, filmi in knjigami. Do nje lahko na svojih napravah dostopajo uporabniki pametnih naprav z operacijskim sistemom iOS. V njej lahko najdete mobilno denarnico NLB Pay in jo prenesete na svoj telefon (PRENOS).