Zelenjavna omaka, ki paše skoraj vsem prilogam: od testenin, pireju, najbolje pa poleg zapečenega hrustljavega pečenega krompirja.

Potrebujemo:

čebulo

olivno olje

različna zelenjava (lahko paprike vseh barv, paradižnik, bučko, korenček, brokoli, cvetačo, šparglje, koruza, čičerika, lahko tudi par listov zelja narezanega na trakce)

3 žlice paradižnikove mezge

2 žlici sojine omake

peteršilj in ostale začimbe

 

Priprava:

Čebulo lahko narežemo kar eno celo na kolobarje. Jo podušimo na olivnem olju da dobi malo zlatorumene barve ,nato notri stresemo narezano zelenjavo-od zelenjave pa lahko uporabimo kar želimo. Nebo je meja. Paprike vseh barv,paradižnik,bučko.korenček,brokoli,cvetačo. šparglje,koruza,čičerika,lahko tudi par listov zelja narezanega na trakce. Se pa lahko držimo enega pravila pri kuhanju zelenjave in sicer,da ostane čim bolj nerazkuhana in tako ohrani več vitaminov in mineralov. Zato damo najprej na čebulo še papriko,korenček,zelje,paradižnik, lahko tudi še bučke. To zalijemo malo z vodo,dodamo 3 žlice paradižnikove mezge, 2 žlici sojine omake,ki da res poseben okus jedi in jo lahko kupite v vseh malo bolje založenih trgovinah,malo posolimo, dodamo peteršilj,suhe začimbe ali bio zelenjavno kocko. Pri jedi lahko vedno še eksperimentiramo in dodamo malo naribanega ingverja. To se pokrito duši približno 10 min,nato dodamo še ostalo zelenjavo in dodamo še malo vode ,da ni pusto in suho. Poskusimo če še manjka kakšnih začimb in to še kuhamo -dušimo kakšnih 10 min.

Bon apetit.

 

Avtorica: Sara Lokanc Zajc

Foto: Instagram