Po ajurvedi je zimski čas kralj vseh letnih časov. Energija, ki jo pridobimo pozimi, je ključna, saj nam bo na voljo vse leto. Zima je pri nas zaznamovana s prazniki, ki pa s seboj nemalokrat prinesejo stres in neuravnoteženo prehrano. Da bi se izognili kopičenju strupov v telesu in okrepili svoj imunski sistem, ajurveda svetuje, da se pozimi držimo nekaj preprostih pravil prehranjevanja. Po prazničnih »grehih« priporoča razstrupljanje s pančakarmo (razstrupljevalno terapijo) ali vsaj oljenje in savnanje, s katerima pomagamo telesu izločiti strupe, saj se v zimskem času sicer večinoma ne spotimo dovolj pogosto.

Ajurveda je širše ime za tradicionalno indijsko medicino, starodavno znanost, ki velja za najstarejšo tradicijo zdravljenja na svetu. Njen pristop je holističen, kar pomeni, da se osredotoča na celoto, torej tako na telo, kot na um posameznika. Morda se prav zato uspešno spopada z večino danes prevladujočih bolezni in se vztrajno širi v vse kotičke sveta. Ajurveda pridobiva na prepoznavnosti tudi v Sloveniji, vendar tu njene tretmaje večinoma spoznamo skozi prizmo zahodnjakov kot eksotično začimbo k wellness masažam ali zelo poenostavljeno obliko diagnostike. Ajurveda pa je v svoji avtentični podobi sistem naravne medicine s poglobljeno individualizirano diagnostiko in učinkovito metodo odstranjevanja vzrokov bolezni – pančakarmo.

Glavni vzrok bolezni po ajurvedi je kopičenje strupov oz. ame v telesu, ki je predvsem posledica slabe prebave. Amo občutimo v telesu kot utrujenost ali občutek težkosti, opazimo pa jo tudi kot gosto oblogo na jeziku, slab zadah ali telesni vonj. Ama lahko povzroča zaprtje, slabo prebavo, pline in diarejo, slab okus v ustih, togost telesa in duševno zmedenost. Če se ama nalaga v tkivih, ta postanejo občutljiva in dovzetna za bolezni, zato ajurveda bolezen prepreči že na točki pred njenim nastankom in simptomi. Če opazimo znake, ki kažejo na zastrupljenost telesa, obiščemo ajurvedskega zdravnika, ki nam predpiše osebni prehranski režim in program razstrupljanja ali pančakarme.

Pančakarma (panchakarma) je v osnovi čiščenje telesa in njegovih votlin. V ta namen ajurveda uporablja predvsem oljenje, ki nase veže strupe. Poteka v treh stopnjah. Prva je uživanje zeliščnega ghee-ja (prečiščenega masla), ki telo pripravi na terapije in naolji telo od znotraj. Sledi zunanje oljenje z masažo, savna in drugi tretmaji. Druga stopnja je namenjena razstrupljanju telesa s pomočjo odvajal, klistirja in kapljic za v nos. Razstrupljanje telesa je nujno, da se telesu omogoči absorpcijo učinkovin zelišč in mineralov, ki se jih uživa na tretji stopnji pančakarme. Ta okrepijo imunski sistem organizma in zdravijo specifične težave posameznika.

Kako lahko sami omilimo kopičenje strupov pozimi in okrepimo odpornost? Uživajmo le toplo, kuhano hrano kislih, slanih in sladkih okusov (brez umetnih sladkorjev). Izogibajmo se hladnih pijač in hrane, surovega sadja in solat, namesto teh pa pijmo čaje, jejmo kuhano zelenjavo in zelenjavne juhe ter nesladkane kompote. Od žit sta najbolj primerna basmati riž in polnozrnata pšenica, vnos stročnic moramo zmanjšati. Uporabljajmo začimbe, ki spodbujajo prebavni ogenj: kumina, ingver, cimet, klinčki…