Sodobno življenje prinaša veliko izzivov. Če želimo ostati v ravnovesju in se izogniti različnim boleznim je priporočljivo, da vsaj enkrat letno naredimo veliki servis našega telesa in uma. To ne pomeni, da ne bomo skrbeli zase celo leto in da bomo potem potrpeli kakšen teden stradanja, da naš organizem dobi priložnost in počisti vso nesnago, ki se je v tem času nabrala. To pomeni, da mu bomo dali priložnost, da nas okrepi na globljih nivojih in nas pripravi na različne psihofizične izzive. Polnovredna rastlinska prehrana (sadje, zelenjava, stročnice, polnovredna žita, kalčki, mikrozelenje, nekaj semen in oreščkov), primerno gibanje, zadostna količina vode, počitek, zadostno spanje, kontakt z naravo, dihalne tehnike, sproščanje, reševanje notranjih vzorcev … bi morali postati naša vsakodnevnica. Ko enkrat resnično vzljubimo sami sebe, se bo odprl nov svet za nas. Prioritete se bodo zamenjale, želeli bomo bolj vitalno in zdravo telo, nič ne bo samo po sebi samoumevno, navezanosti in odvisnosti bodo izginile. To je seveda pot, ki jo vsak posameznik mora prehoditi sam. Prvi korak je, da se odločite narediti nekaj zase. Potem pa so poti različne. Za nekoga bo najprej pomembno odkrivanje svojega notranjega sveta, za druge bo lažje, če poskrbijo za svoje fizično telo, nekateri se boste odločili, da pospravite vse naenkrat. Kot podpora vsem, ki si resnično želijo spremembo, vam želim podati nekaj koristnih nasvetov. Razstrupljanje, ki vam ga svetujem, lahko traja nekaj tednov ali več, odvisno od potreb vsakega posameznika. Vsekakor pa se lahko po nekaj tednih razstrupljanja odločite za polnovredno rastlinsko prehrano, ki vam bo pomagala, da se počasi regenerirate.

Vsak dan si vzemite čas zase, začnite ga v miru in s hvaležnostjo ter odprtostjo do vseh novih izkušenj, ki so vam namenjena. 

1. Po prebujanju in obisku stranišča spijte 0,5 l mlačne vode (lahko dodate še limonin sok iz polovice ali cele limone, lahko tudi po 1 čž svežega soka ingverja in kurkume)

2. Če boste imeli čas, lahko naredite še suho krtačenje telesa, kratko samasažo in se stuširate po principu kneippanja (mrzlo – topla voda, ki se izmenjujeta nekajkrat v trajanju po 30 sekund, kar pomeni vsaj 3 do 4 minute tuširanja, ki se vedno zaključi z mrzlo vodo). Če nimate časa zjutraj potem cel protokol naredite takrat, ko boste imeli čas. Obvezno pa naredite krtačenje jezika s strgalom za jezik, potem sledi umivanje zob pred zajtrkom. Na jeziku bodo nastajale obloge, ki jih je treba vsak dan očistiti (čiščenje jezika bi morala biti stalna navada). Proces razstrupljanja se konča, ko jezik postane normalne barve (rožnat brez oblog). Lahko tudi dodate še klistir, posebej, če boste zaprti ali če boste imeli glavobole. 

3. Potem lahko zajtrkujete – zajtrk je vedno isti – sezonsko sadje v obliki monoobrokov (le ena vrsta sadja naenkrat in obvezno zrelo sadje)

4. V dopoldanskem času boste jedli sadje, tako da se najeste do sitega. Sadje se hitro prebavlja, tako da boste verjetno po 2-3 urah lačni. Takrat lahko ponovno pojeste nekaj sadja ali sveže stisnjen zelenjavni sok (osnova je lahko korenje potem pa lahko dodate še nekaj zelene listnate zelenjave, košček inverja in kurkume, koromač, limono …). Če nimate sokovnika, lahko zmiksate 200 g korenja in 0,5 dl vode, špinačo ali drugo podobno zelenjavo, dodate limonin sok in precedite skozi vrečko ali gazo in takoj spijete (to velja za vse sokove). V ta sok se lahko dodaja spirulina (1 čž), različne trave v prahu (ječmenova, pšenična, kamutova …), tekoči klorofil ter 1 jž lanenih ali chia semen, ki jih zmeljete neposredno pred uporabo. Sok s semeni se prebavlja dlje časa, tako da ga lahko prestavite za popoldansko malico. Namesto soka je lahko tudi smuti iz zelene listnate zelenjave (motovilec, solata, špinača, ohrovt, mlada blitva, cikorija in regrat (to zna biti precej zahtevno, ker je zelo grenko 🙂 ), limonin sok, košček avokada in voda. Če bi želeli narediti sadni smuti potem mora biti čim manj sadja (1 sadež) in veliko več zelene listnate zelenjave (recimo 50 g po smutiju ali dobra pest) in lahko tudi nekaj dodatnega klorofila, praha žitnih trav ali spiruline/klorele (to je edina kombinacija s sadjem, ki je dovoljena). 

5. Za kosilo boste imeli različne sezonske solate (spet naj je dovolj zelene listnate zelenjave, ki ji lahko dodate še dve dodatni vrsti zelenjave: zelje, kumare, koromač, kuhan brokoli ali cvetačo, naribane bučke … plus polovico avokada (lahko ga zmiksate v blenderju z malo vode, ščepcem soli in malo limoninega soka), lahko potresete še 1 do 2 jž kvasnih kosmičev, ki so odličen naravni vir vitaminov B. V solato lahko dodate še 2 do 3 nasekljana brazilska oreščka (naj so ekološki in z belo in ne rumeno sredico, ko jih prerežete). Vse oreščke je treba namakati, tako da jih zvečer pred spanjem prelijete z vodo in pustite čez noč, pred uporabo odlijete vodo in jih nasekljate v solato ali pojeste za popoldansko malico z zelenjavo (v tem primeru jih lahko prelijete z vodo zjutraj). 

6. Za popoldansko malico ali po telovadbi lahko naredite smuti iz rastlinskih proteinov z lanenimi ali chia semeni (2 jž) in vodo. Lahko je tudi zelenjavni sok s semeni. 

7. Za večerjo bo zelenjavna juha brez maščob. Na vodi podušite čebulo, dodate poljubno zelenjavo, zalijete z vodo, na koncu začinite, lahko dodate še malo kvasnih kosmičev, če želite, ali namesto soli malo miso paste. Lahko naredite tudi kremne juhe iz buč, zelenega graha, korenja, cvetače, brokolija …

8. Če se boste počutili preveč lačno ali če boste imeli veliko simptomov razstrupljanja (glavobol, vrtoglavice, močna utrujenost, vročina, težave s prebavo, bruhanje, bolečine v mišicah, bolečine v grlu …) potem lahko dodate še nekaj brezglutenskih žit za kosilo (riž, kvinoja, proso, ajda) ali stročnic: različni fižoli, različne vrste leč, čičerika, suhi grah, tofu, tempeh …  (pol skodelice kuhanih stročnic je lahko tudi v juhi zvečer, izogibajte se fižolom, ker so težje prebavljivi). To bo upočasnilo proces razstrupljanja, ampak se boste boljše počutili. 

9. V fazi razstrupljanja boste izločili: vsa živila živalskega izvora (meso, izdelki iz mesa, mleko in mlečni izdelki, ribe, jajca), predelana živila, sladkor v kakršnikoli obliki (tudi 85 % čokolado), sladkarije, kruh, alkohol, kavo, kvas, arašide, koruzo, glutenska žita (pšenica, pira, kamut, rž, ječmen, oves) … Hrana bo izključno polnovredna rastlinska in čim manj predelana z velikim deležem sadja in zelenjave. 

10. Če boste imeli težave z nizkim pritiskom potem dodajte malo ingverja, anisa, čaj iz sladkega korena, guarane (čisto v prahu do 1 čž na dan, znamka natural earth), malo več soli, pijte več tekočine, izogibajte se hitremu premikanju telesa

11. V času razstrupljanja lahko poleg vode pijete različne čaje, posebej tiste, ki so namenjeni razstrupljanju telesa.  

12. Tisti, ki vas preveč zebe in ne prenašate dobro mraza in vetrovnega vremena, zaužijte več kuhane kot presne hrane. Nekaj presne hrane (sadje, sokovi, smutiji) so lahko v tem primeru kot malica ali obroki v dopoldanskem času, preostali del dneva pa uživajte čaje, juhe, enolončnice.

13. Tudi kopeli so zelo koristne (vsaj 2 do 3 x tedensko), če nimate venskega popuščanja. Spodaj imate nekaj predlogov.

Solne kopeli

V kad natočimo vodo (naj bo temperatura vode od 35 do 38 stopinj C). Nato dodamo dve pesti soli ali 300 – 500 g (na 100 l vode 1 kg morske ali himalajske soli). Lahko dodamo še nekaj kapljic eteričnega olja (čajevec, sivko, meliso in rožmarin za celoten organizem in razstrupljanje, baldrijan za boljši spanec in ylang – ylang, sandalovino ali vrtnico za sproščanje). Potopimo se v slano vodo za 20 – 30 minut (z majhno brisačo si umivamo tudi obraz). Po pol urni vodni sprostitvi pa oblečemo kopalni plašč in se uležemo v posteljo za eno uro (v tem času lahko poslušamo glasbo in se ne obremenjujemo z mislimi, preprosto smo v tem trenutku). 

Nožne kopeli

Stopala so poznana kot zdravilni del telesa. Točke na stopalih so povezane prek energijskih kanalov s posameznimi organi in celotnim organizmom. Vsi, ki smo se kadarkoli udeležili refleksoterapije, vemo, kako so neverjetno pozitivni njeni učinki na telo. Tudi z nožnimi kopelmi lahko vplivamo na te točke in spodbujamo telo k čiščenju (posebej priporočljivo za limfni, krvni in dihalni sistem). Nožne kopeli uporabljamo tudi takrat, ko nimamo banje ali časa za klasične kopeli. Izvajamo jih vsak ali vsak drugi dan. Stopala namakamo 30 – 60 minut. Tudi v nožne kopeli lahko dodamo nekaj kapljic eteričnih olj. Lahko pa namesto soli uporabimo glino (1 jušna žlica) in sodo bikarbono (2 jušni žlici) in se namakamo 15 – 30 minut. Seveda lahko uporabimo tudi bazično kopel.

Bazične kopeli

Bazične kopeli so podobne kot solne kopeli. Primerne so za celo telo in stopala. Vsebujejo različne minerale in himalajsko ter morsko sol. Lahko jih kombiniramo z glicerinom (velja tudi za čiste solne kopeli), tako da telo namažemo z glicerinom (razen oči in genitalij) in tako namazani ostanemo 15 minut. Potem se potopimo v kopel in ostanemo 20 minut v njej. V vodi masiramo kožo, tako da gre glicerin dol. Nato se posušimo in ponovno namažemo z glicerinom in se še enkrat potopimo v kopel za 20 minut. Ta postopek lahko ponavljamo 3 – 4  krat. Po kopeli pa se oprhamo in operemo preostali glicerin. Glicerin pa predaja kisik telesu in zaradi tega je to še dodatna spodbuda za telo pri razstrupljanju. Po dveh urah pa še eno uro namakamo noge v čisti vodi, ki ji občasno dodajamo toplo vodo, da se ne shladi. Na ta način bo telo še dodatno potegnilo vodo.

Seveda ne smemo pozabiti na razstrupljanje uma. Če imamo to možnost lahko smo nekaj dni v popolni tišini, redno meditiramo (predlagam integralno ali transcendentalno meditacijo), smo pozorni na svoja čustva in kdaj se nam zgodi, da odreagiramo na določene okoliščine. Lahko se tudi udeležimo različnih delavnic, ki nam bodo pomagale, da razrešimo globoke podzavestne programe, ki vplivajo na naše odločitve, komunikacijo in reakcijo na zunanje okoliščine. Vsem ženskam svetujem tudi prebujanje energije maternice, saj je to center naše moči in intuicije. Seveda govorim o procesu, ki se ne bo končal po nekaj tednih intenzivnega razstrupljanja in dela na sebi, ampak je vsekakor odličen začetek, da lahko nadaljujete v pravi smeri.