Ramenski obroč je eden izmed treh kritičnih delov telesa, ki so preveč zakrčeni zaradi preveč sedenja in premalo gibanja. Drugi del so kolki, tretji pa kolena oz. kolenske vezi. Ampak ostanimo pri ramenih.

Že to, da se sede ali stoje poravnamo, je lahko vaja. Spomnite se na to, ko sedite dalj časa ali ko vas začnejo boleti vrat, ramena ali lopatice. Če med lopaticami že peče, ste že krepko čez svojo mejo sedenja.

Vsaka minuta, ki jo namenite temu, da se razmigate, je za vaše telo super. Po priporočilih svetovne zdravstvene organizacije se šteje za gibanje že vsakih 10 minut, ki jih strnjeno namenite neki vadbi, gibanju.

Če ne poskrbite zase med sedenjem, trenirate sedenje. Trenirate slabo držo telesa. Trenirate zakrčenost.

Gibanje kar tako, vstajanje, premikanje in podobno, porablja številne kalorije in je tudi za to dobro, da niste dalj časa pri miru. Da ne govorimo o ožilju, delu srca ipd.

Danes z vami iz Tanergije delimo 4 vaje za boljšo razmiganost v ramenih. Prepričana sem, da vaje poznate. Nekatere že iz telovadbe v osnovni šoli. Cilj tega prispevka je, da te vaje tudi naredite, ne samo da preberete članek ali pogledate slike. 🙂 Slike so že fine, fino zadovoljno pa bo tudi vaše telo, če boste vaje uspeli res narediti. Morda še ena pomembna stvar glede drže telesa – ko se držimo vzravnano, ker so naše mišice na hrbtu aktivne, močne in nas držijo pokonci, delujemo na okolico mnogo bolj samozavestno kakor, če se držimo sključeno. Res se splača skrbeti za svoje telo!

Sem Tanja Želj, po poklicu profesorica športne vzgoje in ambasadorka zdravega načina življenja, gibanja in razmišljanja. Stremim k temu, da živim svoje poslanstvo in v vsaki preizkušnji iščem izziv in motivacijo za pogumne korake naprej. Za mano je nekaj zahtevnejših življenjskih preizkušenj in vsaka me je na nek svoj način obogatila in naredila še boljšo, čeprav je bilo težko. Zelo uživam tudi v vlogi mame. In zelo uživam, ko vidim, da naši obiskovalci popravijo svojo držo telesa, postanejo močnejši, gibčnejši ali pa dosežejo pri sebi kak drugi premik naprej. Tukaj sem zato, da tudi vas premaknem naprej. Ste pripravljeni narediti korak naprej – zase? (Foto: Iztok Dimc)