Mesec december ni ravno idealni mesec za poglabljanja vase, umirjanje in še kaj temu podobnega, kljub naravnemu umirjanju. Pa vendar je morda prav zaradi tega idealni mesec, da vseeno pogledate vase, kje greste čez sebe? Je to spanje, hrana, alkohol, gibanje … morda kaka druga razvada, ki na dolgi rok ni nujno zdrava?

Ko govorim o ravnovesju mislim na tri peresno deteljico, ki se meni za začetek zdi ključna za zdravo življenje: spanje, gibanje, hrana.

Spanja mora biti dovolj (od 6 do 8 ur) in ob pravem času (ponoči, najkasneje ob 23. je potrebno spati). Če pride dan, ko imate ravno zabavo, seveda greste nanjo. A imejte v mislih, da si naslednji dan privoščite dnevni počitek. Spanje je namreč daleč najboljše superživilo in telo ga nujno potrebuje. Dolgoročno premalo spanja, neredno spanje ali zbujanje ponoči, prinaša številne težave in malokdo takrat pomisli, da je lahko vzrok tudi neurejeno spanje. Pa je lahko!

Gibanje mora biti redno, zmerno in primerno. Nikakor ni vsako gibanje, vsak šport primeren za vse. Potrebno je iskati, da najdete tisto, kar vam paše in da je usklajeno s tem, kar vaše telo potrebuje (odvisno, če imate že kakšne težave in v kakšnem obdobju ste). Načeloma za gibanje in telo velja, da več kot imate težav s sklepi, bolečinami ali da že imate kakšno diagnozo, primernejša je individualna obravnava. V tem primeru si lahko s kakšno vadbo v skupini naredite več škode kot koristi. V primeru individualne obravnave pa lahko ugotovite, kaj vam paše, kaj vas moti, kje vas kaj boli in dobite ustrezne napotke, kako se lotiti sebe na točkah, ki so najšibkejše.

Hrana. Za moje pojme danes kakor religija. Oz. več njih. Ogromno prehranskih svetovalcev. Vsak s svojo teorijo. In vsaka je najboljša. Nekatere tudi zavračajo kar koli drugega kot samo njihovo. Ni tako! Hrana naj bo hrana. Ohranite “kmečko pamet” pri izbiri, kaj jeste. Naj bo lokalna, po možnosti integrirana ali ekološka. Naj je ne bo preveč. Izogibajte se ne-hrani ali hrani, po kateri se ne počutite dobro in prevelikim količinam.

Prepričana sem, da ste vse to že kdaj slišali, prebrali, se s kom pogovarjali. Prepričana sem, da mnogo veste. Ampak moje pisanje ni namenjeno osveščanju, da bi o tem vedeli še več. Moje pisanje danes se nanaša na naslednje vprašanje: “Koliko se pa zares VI tega držite?”

Kaj namreč opažam v praksi? Da nimamo težave s tem, da ne bi znali gibati ali pripraviti zdravega obroka. Težavo imamo s tem, da to zares ali redno počnemo. Tudi decembra smo lahko v ravnovesju, če na službeni večerji ne pretiravamo z alkoholom ali neustreznimi obroki, ki jih morda vaše telo ni navajeno. Danes dobiš v restavracijah krasne zdrave jedi in to se splača izkoristiti. Za to so. Prav tako imate vso pravico, da čez dan počivate, če ste si zaradi druženja in dogodkov v decembru vzeli del noči. Vse se da. In veliko vemo o tem, kaj bi lahko. Zato je moj namen tukaj motivacija in spodbuda, da mislite nase, da se ne pozabite, da ja, ni nič narobe, če greste malo čez rob, ampak da se znate vrniti nazaj vase. V svoje telo, v dobro počutje, v zdravje. Ker to namreč lahko zase naredimo le mi sami.

Pa srečno čez praznike, zares uživajte v vsaki malenkosti, ki vas dela žive in smejte se!

Foto: Iztok Dimc