Mislim, da ni človeka, ki se ne bi obremenjeval s preteklostjo. Nekateri to počnejo dlje časa, nekateri spet manj, a ni človeka, ki ne bi razmišljal o preteklosti in o tem kaj bi lahko bilo, če bi takrat stvari stekle drugače.

Tukaj sem, da vam povem, da je preteklost odšla in z razlogom ne moremo potovati nazaj, da spremenimo stvari.

Preteklost je najboljša učiteljica, najbolj uspešna mentorica in naša najboljša prijateljica. Naučila nas je lekcij, ki so nam pomagale v življenju, nas natrenirala za bitke, skozi katere smo šli, nam namenila učne ure, ki nimajo cene in nam dala kar nekaj klofut. Vse to, samo za to, da se naučimo biti boljša oseba.

Vse, kar smo v življenju prestali, nas je pripeljalo sem. Vse odločitve, ki ste jih sprejeli, so vas vodile do tega članka, do tega mesta, s katerega sedaj to berete, do teh ljudi, s katerimi ste bili danes v stiku. Vaša preteklost je ustvarila osebo, kakršna ste danes. Lahko jo sovražite ali pa ljubite zaradi tega, a spremeniti je ne morete. Le zakaj bi jo? Preteklost je modrec, ki ima odgovor na vsa naša vprašanja.

Rick Warren je rekel: Smo izdelek naše preteklosti, a ne rabimo biti njeni ujetniki.

Razmišljati o njej je potratno, saj je odšla in ostaja samo spomin na njo. Ne moremo iti nazaj in se odločiti za drugačno opcijo, tudi ne moremo iti nazaj in izbrati drugačne kariere ali izkoristiti čas, ki smo ga imeli s kom. Porabljati čas, ki ga imamo, za razmišljanje o preteklosti je izredno nespoštljivo do sedanjosti, kajti sedanjost nam daje možnost, da uporabimo znanje iz preteklosti.

Vsi si kdaj pa kdaj zaželimo, da bi v mladosti izbrali drugačno šolo, da se morda ne bi poročili z bivšim partnerjem, da bi se več učili, da se pred enim mesecem ne bi vpisali na tečaj, ki ga ne maramo … Vsi imamo kdaj takšne misli. To je normalno, nihče ne trdi, da ne bi smeli kdaj pa kdaj pomisliti na odločitve, ki smo jih sprejeli in ki jih sedaj obžalujemo. A neprestano biti z mislimi 20 let nazaj in biti navezan na preteklost – to je narobe.

Chuck Palahniuk je rekel: Ljudje s celega sveta pripovedujejo svojo dramatično zgodbo in kako se njihovo celotno življenje vrti okoli tega, da jo prebolijo. Sedaj so njihova življenja bolj o preteklosti, kot o sedanjosti.

V preteklosti lahko vidimo lepoto učenja in osebne rasti; kako smo postali bolj močni, bolj odprti, bolj zaljubljeni, bolj srečni, bolj pametni, bolj sočutni, bolj karkoli. Raje kot za žalost, uporabimo spomine na našo preteklost za veselje. Samo tako se bomo iztrgali iz njenih rok in bili zmožni zaživeti popolnoma v sedanjosti. Zapomnite si, da je preteklost vaša največja učiteljica.

Zastavite si naslednja tri vprašanja:

  • Kateri spomin iz preteklosti omejuje mojo sedanjost?
  • Ali sem pripravljen/a izpustiti ta dogodek iz svoje sedanjosti, da ostane v preteklosti?
  • Kaj se lahko iz tega dogodka naučim?

Napačne odločitve so bile pravilne odločitve, kajti brez njih ne bi izkusili lepih stvari, ki so se vam pripetile od tedaj. Vsi ljudje, ki niso več del vašega življenja, so vas nekaj naučili in vam dali prostor za nove ljudi. Vsakič, ko ste imeli zlomljeno srce, ste postali močnejši in pogumnejši. Preteklost je del nas, a ni nobene potrebe po tem, da bi nas definirala.