V današnjem članku bomo govorili o težavi, s katero se srečujejo mnogi od nas – neustavljivo željo po uživanju sladke hrane, zaradi katere se borimo z odvečnimi kilogrami in večkrat tavamo razpeti med strogim držanjem shujševalne kure in dnevi, ko se prenajedamo.

 

Sladkor spada med ogljikove hidrate, ki v posameznikovih možganih povzročajo porast hormona serotonina, znanega tudi kot »hormon sreče«, ter endorfinov, ki nam pomagajo pri doseganju občutka sproščenosti in naravno dosežene vznesenosti. Pomembno je poudariti, da lahko določene vrste sladkorjev, še posebej naravnih, ki jih najdemo v sadju, pozitivno vplivajo na naše telo. Tisti, katerih bi se morali izogibati v velikem loku oziroma jih uživati le občasno, so sladkorji, ki jih najdemo v predelani, zamrznjeni in nezdravi prehrani. Preverili smo, katerih tehnik se je potrebno posluževati, da bi ustavili željo po uživanju sladke prehrane – mi jih bomo zagotovo preizkusili!

 

Dan pričnite z zdravim zajtrkom

Ni ga lažjega kot navsezgodaj lotiti se krofa ali izdelkov iz bele moke (na primer žemljic), a to bo zgolj povečalo neustavljivo željo po sladki hrani tekom preostanka dneva. Priporočamo vam, da dan pričnete z omleto iz jajčnih beljakov ali z ovsenimi kosmiči, ki so polni vlaknin in kompleksnih ogljikovih hidratov, ki vam bodo omogočili najboljši možen začetek dneva.

 

Sprehodite se

Strokovnjaki svetujejo, da se, kadarkoli se vas poloti nezaustavljiva želja po sladkem, odpravite na krajši, dvajset minutni sprehod – toliko, torej dvajset minut, ponavadi traja, da pozornost in misli preusmerite na kaj drugega. Posvetite se knjigi ali poslušajte glasbo – če po dvajsetih minutah ugotovite, da ne čutite potrebe po vnosu sladkorja v svoj organizem, ste dosegli željen cilj.

 

Privoščite si zdrave prigrizke

Če se izogibate predelani hrani, še ne pomeni, da tekom dneva ne boste užili prigrizkov in da do težav ne bo prišlo, če bodo razmaki med samimi obroki preveliki – takrat bo zaradi padca inzulina verjetnost, da posežete po sladki, mastni hrani, veliko večja, kot če bi se med obroki odločali za zdrave prigrizke. Odlična izbira so mandlji ali kateri drugi oreščki – raven sladkorja v krvi bodo ohranjali v ravnovesju, hkrati pa bodo imeli zaradi vlaknin, ki jih vsebujejo, blagodejen učinek na vaš metabolizem.

 

Vsake toliko si privoščite pregreho ali dve

Če gre za občasno razvado, se v uredništvu popolnoma strinjamo z rekom, da malce sladkorja ni škodilo še nikomur. Ključ do uspeha je v tem, da željo po sladkorju zadovoljite s prigrizki ali sladicami, ki niso polne preprostih ogljikovih hidratov, temveč imajo določeno hranilno vrednost. Poskusite z zamrznjeno banano, kokosovim pudingom iz semen chie ali katero drugo zdravo različico sladkih jedi – verjemite, naredili si boste velikansko uslugo, hkrati pa se zavedli, da so lahko zdravi prigrizki še boljšega okusa kot tisti nezdravi.

 

Novinarka: Pia Fekonja

Foto: Pinterest