Poleg druženja in prijetnih trenutkov praznični čas spremlja stres, pomanjkanje fizične aktivnosti; neuravnoteženi jedilniki pa so na žalost del vsakdana. Kratkoročno zdržimo tak tempo, a po nekaj dneh naše telo tega več ne zmore in takrat je prepozno za učinkovite ukrepe. Številka na tehtnici pa ob tem pridno raste.

BEFIT LOGO VELIKZato je pomembno, da preventivno med prazniki uživamo čim več varovalnih živil in z njimi uravnotežimo svoj jedilnik. To so živila, ki so bogata z vitamini in minerali, ki so nujno potrebni za dobro delovanje našega telesa in delujejo antioksidativno. Praznične mize so prepolne, a hkrati revne. Revne z vitamini, minerali in vlaknino, ki našemu telesu omogočijo učinkovito delovanje.

Predvsem so jetra ključni organ, katerega hitro obremenimo s slabo prehrano. Ker opravljajo preko 500 funkcij v našem telesu, jim moramo zagotoviti nemoteno delovanje. Jetra imajo nalogo presnavljanja ogljikovih hidratov, maščob, beljakovin in aminokislin, shranjevanje glikogena, železa, vitamina A, D in B12, razstrupljanje celotnega telesa in odstranjevanje strupenih snovi, filtriranje krvi, razgrajevanje hemoglobina, inzulina in drugih hormonov, uničevanje starih rdečih krvničk, pretvarjanje amonijaka v sečno kislino... Jetra so organ, ki ima izjemno moč samo obnove, vendar ob današnjem življenjskem slogu je njihova moč samo obnove oslabljena.

Rafinirana živila so pogosta na prazničnih jedilnikih in za njihovo prebavo telo potrebuje vitamine in minerale. Ker so jim med procesom predelave odstranjeni, jih telo črpa iz lastnih zalog. V kolikor taka živila uživamo pogosto, v telesu hitro pride do pomanjkanja, v kolikor ne poskrbimo za ustrezen vnos vitaminov in mineralov.

Najenostavnejša rešitev v tem prazničnem času je, da sprejmemo odločitev, da bomo v času praznikov jedli čim manj predelane hrane in veliko (zelene) zelenjave, ki pomaga naše telo ohranjati vitalno in zdravo.

Polovica hrane, ki jo zaužijemo, naj bo iz zelenjave. Surove tekom dneva, ali pa rahlo, kratek čas pokuhane zvečer. Posezite tudi po raznovrstnem sadju, a z njim ne pretiravajte. Je pa sadje zagotovo odlična alternativa posladku, če imate željo po njih.  

Praznični hrani se nam ni potrebno odpovedovati, le poskrbeti moramo, da uravnotežimo obroke. To velja sploh, če želimo popaziti na svojo težo. Na tak način bomo v telo vnesli dovolj vlaknin, ki pomagajo pri redni prebavi, ki je nujen dejavnik za dobro počutje. Za to dodatno poskrbimo z naravnimi antioksidanti v nepredelanih živilih.

Vitamini skupine B pomagajo pri krepitvi imunskega sistema, zmanjšujejo utrujenost ter izčrpanost. Vitamin C še dodatno pomaga pri naravni obrambi mehanizma. Vitamin B2 in Vitamin C pomagata tudi pri presnovi in absorpciji železa, ki ima pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema in razstrupljanju telesa.

Izjemno dobrodošel je vitamin C iz raznega jagodičevja in zelenjave, saj pomaga k obnovi naših tkiv, še posebej kože, saj sodeluje pri tvorbi kolagena. Antioksidanti v našem telesu preprečujejo poškodbe na celičnem nivoju, saj preprečujejo oksidacijo prostih radikalov. S tem preprečijo poškodbe celic, ki bi sicer nastale zaradi učinkovanja prostih radikalov, ki nastajajo v našem telesu kot produkti celičnega metabolizma, in se dodatno tvorijo v našem telesu kot odziv na zunanje vplive (neuravnotežena prehrana, alkohol, kajenje, stres, izpušni plini, mraz).  

Dobro je, da ob prazničnih mizah in zadovoljnih brbončicah ne pozabimo na svoje notranje organe. S tem imam v mislih jetra, ledvice in pljuča, ki so glavni organi, prek katerih naše telo izloča škodljive snovi. Te izločimo bodisi z blatom,  urinom in prek pljuč. Zato je dobro, da njihovo delovanje v času, ko so najbolj obremenjeni čim bolj podpremo. S tem jim omogočimo čim boljše delovanje in po koncu praznikov tako ne bomo čutili utrujenosti in oslabelosti imunskega sistema. Hkrati pa vas po praznikih ne bo strah stopiti na tehtnico in se boste še vedno lahko zadovoljno oblekli v svoje najljubše hlače.

Ne smemo pozabiti na zadostno uživanje tekočine– za žejo pijte vodo in nesladkane zeliščne čaje, ki spodbujajo izločanje strupov iz telesa. Če vam bo kljub upoštevanju nasvetov za zdravo prehrano ponagajala prebava, si privoščite skodelico čaja iz kamilice, komarčka in janeža. Že navsezgodaj zjutraj pa si privoščite toplo limonado s sveže naribanim ingverjem.

Praznike, če se le da, preživimo čim bolj aktivno, svoje goste pa namesto s sladkimi, slanimi in mastnimi jedmi pogostimo s čim manj predelanimi domačimi jedmi. Privoščite si tudi dovolj počitka, da ne boste posegali po hrani zaradi utrujenosti. Če ste zvečer povabljeni na večerjo, se tekom dneva čim bolj gibajte, da pospešite svoj metabolizem, pred odhodom od doma pa si privoščite lažjo zelenjavno jed. Hrano uživajte počasi, jo dobro prežvečite, saj boste na tak način zagotovo pojedli manj.  

In še za konec – ne pozabimo na to, da je čar praznikov preživljanje lepih trenutkov z ljudmi, ki nam veliko pomenijo in ne šibeče se mize »dobrot« ki nam jih ponujajo trgovci, z namenom da bi le te nadomestili.