nadaljevanje iz 1. dela o prehranjevanju s prehransko svetovalko Minko Gantar. 🙂

Kako telo sporoča pomanjkanje hranil?

“Telo nam stalno nekaj sporoča.Naj navedem zelo sveži primer moje stranke: Gospa  ima “spokane” ustne kotičke, »luši« se ji koža za ušesi ter ima suho kožo po lasišču. Poleg tega se pojavlja suha koža na vseh kožnih pregibih. Uradna medicina to diagnosticira kot atopični dermatitis. Kaj ji manjka?

Najbolj ima pomanjkanje vitamina B. Vsako kožna razpokanost in suhost sta znaka tega. Vendar vzrok ni direktno v pomanjkanju le-tega, ampak v črevesju: če črevesje ne opravlja svoje funkcije, se zgodi, da se strupi izločajo preko kože (preko pregibov v kolenih, zapestjih, komolcih), kar povzroči vnetje kože= suhost. Pri omenjeni gospe sem dobila tudi informacijo, da je v zadnjih tednih uživala antibiotike. To ji je porušilo črevesno mikrofloro in se zato se hrana ni prebavila. Priporočila sem ji probiotike ter vitamin B.

Primer druge gospe: Stara je 38 let. Nima menstruacije in se ponoči zelo poti.

Salmon with Asparagus
Salmon with Asparagus

Skozi pogovor sem odkrila, da ima zaradi stresa porušen hormonski sistem. Stres namreč prednostno porablja vse vitamine in minerale ter poveča oksidacijo telesa.

Rešitev zanjo s hrano: v svoje telo mora vnesti čimveč dobrih maščob, ki so v orehih in avokadu. Tisto česar ne more nadomestiti s hrano, je ribja maščoba Omega 3 in dodatek e-vitamina. V treh tednih naj bi se stanje normaliziralo+ velika verjetnost vrnitve menstruacije.”

Kje se prehransko najbolj lovimo?

Uživamo preveč sladkorja in premalo beljakovin.

Naučeni smo bili, da je mleko »za teličke«, beljakovine naj bi zakisale telo. Pri kosilu naj ne bi smeli kombinirati mesa, krompirja in solate. Ne smemo jesti po 17 uri. Vso to miselnost smo si naložili. Sama sem to upoštevala v večji meri, a sem bila vedno lačna, stalno sem nihala med hujšanjem in pridobivanjem teže. Glede na vse to, nekaj ni bilo v redu. Na podlagi vsega preživetega, sem raziskovala, zakaj sploh verjeti v to, če moje ravnovesje ni dobro. Odkrila sem pomembnost beljakovin v prehrani: so osnovni gradnik našega telesa, zaradi pomanjkanja le teh se »postaramo«, brez njih se nam poruši imunski sistem itd. Zato poudarjam, da je pri vsakem obroku pomembno vnesti beljakovine- npr. s sirotko, skuto, jogurtom, oreščki.

Pravilno kombiniranje pomeni, da imamo npr. kosilo s koščkom mesa, zelenjavo(tako kuhano kot svežo) ter rižem ali krompirjem. Ob tem lahko zaužijemo tudi sladico, ker ne bo vplivala na pridobivanje teže. ;)”

zajtrk

 

Glede na vse omenjeno, je včasih potrebno tudi veliko prehranskih dopolnil in mnogovrstne prehrane, ki jo moramo kupiti, saj vsega ne moremo dobiti na vrtu. Se ti zdi, da je danes to dostopno vsakomur?

“Včasih smo tisto, česar nismo imeli doma, dobili iz držav bivše Jugoslavije. Večji del zelenjavnega vrta danes dobimo v trgovinah s poreklom iz Španije, Italije in Nizozemske- ta zelenjava je vzgojena umetno. Zato s hrano tudi ne moremo dobiti vsega, kar telo potrebuje. V tem primeru priporočam prehranska dopolnila- vseeno lahko mnogo dobimo v prehrani. Edina stvar, ki jo s hrano ne dobimo, je ribja maščoba Omega 3. Najdemo jo lahko le v ribah iz severnega morja, ki pa so nam težko dostopne. Uživanje je priporočeno zvečer- kot pripomoček pri hujšanju, saj le-ta najbolj stopi vso maščobo, ki se nam nabere okoli pasu.

Nikakor ni tako zelo drago, da si večina tega ne bi mogla privoščiti. Vprašanje je, ali si jaz to lahko oz želim privoščiti? Gledano dnevno, bi nas lahko npr. prehransko dopolnilo Omega3 na dan stalo 1e- si želim to privoščiti za zdravje? Gre za mojo izbiro. Vsakdo se sam odloča, kaj želi. 😉 Glede na današnji tempo, se mi zdi, da je to postalo »nuja«.”

Zaključiva z vprašanjem o zakisanosti telesa- kaj jo povzroča in kako si lahko pomagamo?

Zakisanost povzroča stres in preveč vnesenih beljakovin v hrani. Zato je pomembna pravilna kombinacija. Ko v istem obroku vnesemo nekaj, kar ne vsebuje kislin, kot so sadje, zelenjava in oreščki, nevtraliziramo kisline.

Za razkisanje zato najbolj pomaga vnos zelenjave– ampak ne samo tega. Največkrat ljudje ob takšnih primerih izberejo skrajnosti in npr.  jedo samo solate. S tem ne naredimo nič. Pomembno je uravnavanje sladkorja in kislin z beljakovinami. Naj poudarim, da je pri zakisanosti pomembno prenehati z uživanjem vseh »belih jedi«, kot je bela moka, krompir, bele testenine. Lahko pa namesto tega uporabljamo polnozrnate testenine itd. Vsaj dokler se zakisanost ne uredi.”

 

Ob koncu naj dodam, da sama upoštevam zgoraj omenjeno in ob pravilnem prehranjevanju, sem polna energije in ne čutim neprestane lakote. 🙂 Zato tudi knjigo močno priporočam. 🙂 Več o načinu prehranjevanja, o povezanosti s stresom in še marsičem si preberite na Minkini spletni strani. 🙂 Lahko tudi naročite knjigo ter kontaktirate avtorico za osebno svetovanje. 🙂