Prehrana je zelo pomemben del našega življenja. Tega sem se začela zavedati šele, ko sem zbolela. Zaradi nepravilnega prehranjevanja in neuravnovešenosti v sebi, je moje telo uprizorilo pravi upor v obliki žolčnih kamnov.

Šele tedaj sem spoznala, kako zelo si lahko škodujem z marsikatero hrano. Moje telo je pokazalo, da sem premalo pozorna nanj in da želi zavrniti marsikaj, kar mu dajem.

Moj prehranjevalni sistem se je popolnoma sesul- o čemer sem že pisala. Prestrašena sem opazovala, kaj pravzaprav lahko pojem, da bo telo sprejelo. Več kot 1 leto sem potrebovala, da sem našla tisto, kar telesu ustreza. Danes mi je hvaležen tako želodec, kot prebavni sistem. 🙂

Zato želim predstaviti tisto, kar tudi meni pomaga do boljšega počutja. Minka Gantar je prehranska svetovalka, ki poudarja pomen tako hrane kot misli.

Minka, kaj te je pripeljalo do tega, kar danes delaš?

“Pred 25 leti sem iskala tisto, kar bi v življenju delala z užitkom. Po poklicu sem strojnica in zaposlena sem bila v večjem podjetju. Zaposlitev me nikakor ni osrečevala, zato sem se odločila, da jo zapustim. Vendar pa sem vedela, da moram in želim kmalu najti nekaj, kar bom delala z veseljem. Dobila sem povabilo k podjetju, ki se je ukvarjalo s prehranskimi dopolnili. Odločila sem se, da izkoristim priložnost in na podlagi tega sem pred 22 leti odprla svoje podjetje.

Ob tem velja poudariti, da imam nekakšen talent, predvsem pa zelo dobro intuicijo. Zelo sem ponosna na to, da v danih situacijah, ki mi jih zaupajo stranke, vem, kako si nekdo lahko pomaga s prehrano, prehranskimi dopolnili in čaji. Običajno se nekako po treh tednih težave, ki jih ima nekdo, omilijo oz rešijo. :)”

Napisala si knjigo Ko imajo hormoni žur – zakaj si se za to odločila?

“Na podlagi vseh pridobljenih izkušenj, sem čutila, da želim znanje deliti. Je zakladnica znanja in energije. Namenjena je predvsem ženskam. Bistveni vzrok za začetek pisanja je bila moja teža. Spraševala sem se, kje najti priročnik, ki me bo vodil skozi hormonsko nihanje. Takega priročnika nisem našla, zato sem se poglobila in ga sama napisala. Poglavja v knjigi so osredotočena na naše energijske centre oz čakre in so še posebej zato večplastna: zelišča, hrana in misli.

minka 3

V njej veliko poudarjam tudi ogljikove hidrate, ker sama izhajam iz družine, kjer je pogosta sladkorna bolezen. Odkrila sem način, kako kombinirati prehrano, da je raven sladkorja v ravnovesju. To pa zagotovo lahko pomaga tudi pri izgubi kilogramov. 🙂 Vse napisano sem preizkusila na »svoji koži«.”

Je pomembno kaj jemo, kdaj ali koliko?

Mislim, da je najpomembnejše, kaj jemo oz kako kombiniramo hrano. Jejmo takrat, ko smo lačni in toliko, da smo siti. 🙂 Ne verjamem v stradanje telesa- npr brez hrane po 18. uri zvečer. Bistveno je, da če npr. v enem obroku zaužijem hrano, ki ima veliko sladkorja, lahko kombiniram z nečim, kar ima malo sladkorja(sem sodijo beljakovine), da nastane ravnovesje. Primer za otroke: ko pojejo bel kruh s čokoladnim namazom, je to energijska bomba. Če popijejo poleg še kozarec mleka, se sladkor uravnovesi. To je sistem glikemičnega indeksa, ki je povsem enostaven in ga opisujem tudi v knjigi. Naj dodam še, da k obroku spada vse, kar pojemo v roku 1 ure.”

Pri kombiniranju hrane se lahko zgodi, da si sami ustvarjamo nihanja, ne? Kaj se zgodi, če za zajtrk pojemo samo banano, ki vsebuje zelo veliko sladkorja?

Ob vsakem zaužitem sladkorju se močno sproži inzulin v krvi, ki naraste in po določenem času zelo upade, kar občutimo kot zelo močno željo po sladkem- v ustih se nam nabere slina. Do tega pride zato, ker nam v obroku manjka beljakovin, ki sladkor nevtralizirajo. Do tega pride zaradi tega, ker nam ob zaužitju manjka beljakovin, ki sladkor nevtralizirajo. Zato so velika nihanja. Ko pa v obrok poleg banane dodam nekaj, kar vsebuje malo sladkorja, poskrbimo za ravnovesje in se skrajna točka po upadu sladkorja, ne pojavi. Zato lahko npr ob banani pojemo pest oreščkov, kot so arašidi, orehi ali mandlji. Lahko pa tudi v kombinaciji z jogurtom. Posledično se bolj nasitimo in nas ne zagrabi lakota.

Ko telo zahteva sladkor, pa si lahko pomagamo z nečim, kar ima nizek glikemični indeks. Sem sodijo vsi oreščki in temna čokolada. S tem si potešimo potrebo po sladkorju, predvsem pa si ne škodujemo.”

minka 1

Hrana lahko močno vpliva na počutje – katera hrana nam daje energijo in katera nam jo jemlje?

Vse, kar vsebuje veliko sladkorja, nam energijo jemlje. Poleg tega jemlje tudi B vitamin, ki je potreben za presnovo ogljikovih hidratov. Npr, če si v stresu in tega vitamina ne dobiš, se ves sladkor pretvori v maščobo. Bela moka, sladkor, tudi krompir. Pri krompirju je zanimivo, da je najbolj zdrav tisti, ki je skuhan neolupljen, saj tako ohrani hranila v sebi. Mi najraje posegamo po krompirju, ki mu dodajamo različno maščobo, poleg vsega sladkorja, ki ga že vsebuje. Takšen obrok je žal prevelika energijska bomba.

Največ energije pa dobimo v oreščkih. Jemo jih lahko pri vsakem obroku. Poleg tega tudi zelenjava. Ampak ob tem je potrebno poudariti, da ne moremo jesti samo tega, ker nam potem manjka beljakovin. Beljakovine vplivajo na počasno sproščanje sladkorja. Pomanjkanje beljakovin se na zunaj vidi v povešenosti kože. Problem nastane, ker se povesijo vsi notranji organi in posledično pride do uhajanja vode- lahko že pri kihanju. Beljakovine so zato zelo pomemben vir vsakega obroka. Najdemo jih v jogurtu, skuti, pršutu.”

se nadaljuje v drugem delu pogovora. 🙂