Kako se koža stara?

Kot vsi ostali organi se tudi koža z leti stara, kar se kaže z izgubo elastičnost, vode in z gubami. Propadajo kolagenska in elastična vlakna, prav tako kožo navzdol vleče sila teže. Gube na obrazu nastajajo tudi spodaj delujočih mišic – obrazne mimike, zlasti okrog oči t.i. smejalne gube in med obrvema vertikalne gube zaradi mrščenja t.i. glabelarne gube. Na kvaliteto kože močno vpliva tudi prehrana, kajenje,alkohol, hormoni in pretirana izpostavljenost UV žarkom.

Tehnike pomlajevanja kože okrog oči

V grobem tehnike razdelimo na kirurške in nekirurške. Praviloma na začetku, pri manj izrazitih gubah uporabimo manj invazivne nekirurške postopke, kamor spadajo laserske tehnike, botulin toksin (botoks) in polnila. Ker je periokularno področje zaradi tanke kože in bližine oči specifično, je najprimernejša in tudi najuspešnejša metoda uporaba botoksa in polnil. Kasneje, ko postanejo gube globlje in se pojavi odvečna koža s podkožnim maščevjem na vekah , so potrebni kirurški posegi, npr. blefaroplastika, lahko v kombinaciji z botoksom in polnili.

0a53f5d135606d3b428e81fa836bb512

Katero zdravilo za očesne gube?

Kot je mogoče razbrati iz zgoraj navedenih informacij, je za blaženje očesnih gub največkrat potrebna kombinacija botoksa in polnil. Botoks bo ublažil dinamične gube- gube stransko ob očeh in med obrvmi. Zlasi pri globjih in glabelarnih (statičnih) gubah pa bo učinek pomlajevanja dopolnilo polnilo, ki bo koži nadoknadilo izgubljeno polnost. Razmerje je določeno individualno in zato včasih šele po večih aplikacijah, če hočemo doseči idealen naravni videz. Pri blaženju podočnjakov ali polnjenju ličnic bomo uporabili le polnilo.

Kaj je botoks?

Botulinum toksin tipa A je naraven nevrotoksin, ki ga proizvaja bakterija Clostridium botulinum. V telesu deluje na stiku med živčnim končičem in mišico in omrtviči delovanje mišice. Prečiščen toksin se že 20 let v oftalmologiji in širši medicimi uporablja pri zdravljenje določenih bolezni in migren. V estetski medicini se botoks uporablja v bistveno nižjih dozah za glajenje gub obraza in vratu, prav med najuspešnejšimi in najbolj razširjenimi indikacijami pa so gube okrog oči in med obrvmi.

Ker so doze nizke, so tudi stranski učinki redki in blagi do zmerni. Največkrat so prisotni blaga rdečina in oteklina na mestu vboda; lahko nastane manjša podkožna krvavitev, saj je koža okrog oči dobro prekrvavljena.

Botoksa pri določenih stanjih ne smemo uporabljati- pri kožnih vnetjih na predvidenem mestu injiciranja, pri pacientih z miastenijo gravis, Eaton Lambert sindromom ali pri posameznikih z znano preobčutljvostjo na botulinum toksin ali drugo pomožno komponento iz formulacije. Botoks je kontraindiciran pri nosečnicah in doječih materah ter pri sočasni uporabi določenih antibiotikov in mišičnih relaksantov.

Kaj pa hialuronska polnila?

Poznamo trajna in začasna polnila. Vedno več zdravnikov in pacientov uporablja začasna, hialuronska polnila, katerih prednost je, da telesu niso tuja in ne povzročajo alergičnih reakcij. Ker naravno hialuronsko kislino telo razgradi že v nekaj dneh, vsebujejo preoblikovano kislino, ki je obstojna 6 do 10 mesecev. Koža z leti izgubi polnost zaradi izgube kolagena in elastina, hialuronska polnila pa po naravni poti te gube napolnijo in koži vrnejo napetost. V predelu okrog oči se polnila uporabljajo pri zmanjševanju glabelarnih in očesnih gub, podočnjakov in pri polnjenju ličnic.

Za aplikacijo polnil niso primerni ljudje, ki so nagnjeni k brazgotinjenju, s preobčutljivostjo na hialuronsko kislino ali z znano motnjo strjevanja krvi. Prav tako polnil ne uporabljamo pri nosečnicah ali v času dojenja. Stranski učinki so redki, največkrat v obliki rdečine na mestu aplikacije.

deb6b48bb8ab2ae7ce919fbc23854ca8

Kako poteka poseg in kako hitro nastopi učinek?

Samo vbrizgavanje botoksa poteka hitro, traja nekaj minut, odvisno od področja, ki ga obdelamo, in je skoraj neboleče. Na mestu vboda lahko nastopi rahla rdečina in  pekoč občutek, ki izgineta v nekaj urah, redkeje podkožna krvavitev, ki se resorbira v nekaj dneh. Učinek botoksa se pojavi po 3 do 4 dneh, popolnoma pa se razvije po nekaj tednih. Traja 3 do 6 mesecev, nato pa je potrebno postopek ponoviti. Začnemo z nižjimi dozami, ki jih po potrebi prilagajamo glede na dosežen učinek. Postopek vbrizganja polnil traja nekoliko dlje, 15- 20 minut, saj moramo običajno obdelati večja področja obraza. Zato večina polnil vsebuje anestetik, tako da je aplikacija neboleča. Učinek je viden takoj, dokončno stanje pa po nekaj dneh. Traja 6 do 10 mesecev. Pred posegom ne priporočam jemanja  aspirina ali drugih nesteroidnih analgetikov, saj s tem zmanjšate možnost nastanka modric.

Kaj moramo vedeti pred uporabo botoksa ali polnil?

Preden naredimo plan terapije in začnemo z aplikacijo, je potreben temeljit pogovor z zdravnikom, ki bo sredstva apliciral:

  • Kaj pričakujem od terapije

  • Ali zaradi kakršnegakoli vzroka zdravilo ni primerno zame

  • Možnost stranskih učinkov

  • Kateri tip zdravila bo zdravnik uporabil in kje

  • Kako hitro učinek nastopi in kako dolgo trajal

Priporočljivo je, da na pogovor prinesete fotografijo iz mlajših let in si za poseg in pogovor vzamete čas. Noben učinek ni trajen, zato boste potrebovali nadaljnje tretmaje. Ti so zelo individualni glede na določeno kombinacijo botoksa in polnil, trajanja učinka in anatomijo obraza.  Hiter in zanesljiv učinek, enostavna aplikacija ter hitro okrevanje so velike prednosti botoksa in začasnih polnil.

Kirurške tehnike pomlajevanja obraza- okuloplastična kirurgija

Blefaroplastika je manjši, učinkovit poseg, s katerim omilimo oziroma odpravimo povešenost vek. S posegom odstranimo odvečno kožo in gube vek in »odpremo« oko. Traja približno eno uro,v lokalni anesteziji, rez pa poteka v pregibu kože, tako,da se brazgotine praktično ne opazi.Samo okrevanje traja približno en teden.

Pri povešenosti vek, ki je posledica oslabljene mišice dvigovalke (ptoza), ,med posegom skrajšamo prizadeto mišico.Okrevanje je podobno kot pri klasični blefaroplastiki.

Med pogoste okuloplastične posege spada tudi ekscizija  ksantelazem, veruk, fibromov, nevusev in drugih neestetskih sprememb in izrastkov na vekah. Zdravljenje takih sprememb je individualno, glede na lokacijo in velikost spremembe.

Prebrizganje solzevodov: velikokrat je solzenje, zlasti enostransko, posledica slabo prehodnih oziroma zamašenih solznih poti. Z enostavnim in hitrim postopkom prebrizganja solzevodov lahko omilimo ali tudi odpravimo slabo prehodne solzne poti, zlasti po očesnih vnetjih.

Več o tem na MORELA OKULISTI.

Foto: Pinterest