Lahko med menstruacijo obiščeš bazen? Kratek odgovor – da. Čeprav ti vložki pri tem ne bodo najbolj pomagali, lahko v ta namen uporabiš tampone, ki se v vodi ne bodo zmehčali. Pri uporabi tamponov pa pomembno vlogo igra njihova vzdržljivost, saj jih je potrebno čimprej pred in po plavanjem zamenjati, da se izognemo morebitnemu prepuščanju. Za tiste, ki se želite med plavanjem tudi sončiti, to predstavlja težavo – tamponi postanejo izjemno nepraktični, ker pa jih porabiš večje število, posledično zapraviš tudi več denarja.

Obstaja pa tudi alternativa nepraktičnim tamponom. Prepričana sem, da se že slišale za izdelek z imenom menstrualna skodelica, ki pravzaprav nimajo veliko skupnega s skodelico – izdelana je namreč iz silikona, v velikosti pa je precej podobna tamponom.

Menstrualna skodelica je praktična alternativa tamponom!

Menstrualna skodelica je praktična alternativa tamponom!

Kljub podobni velikosti pa se menstrualna skodelica ponaša z mnogo prednostmi – nosiš jo lahko neprekinoma dvanajst ur (njena življenjska doba lahko traja tudi do deset let!), je cenovno dostopnejša in primerna za uporabo med športom, ki vključuje tudi – da, prav si ugotovila – plavanje!

Skodelica deluje kot vodni tampon, ki preprečuje vdor vode v nožnico ter se s pomočjo zraka in nožničnih mišic namesti na stene nožnice in tako dobro tesni. Menstrualno skodelico pa lahko uporabljaš tudi v savni, na masaži in ponoči.

Nasveti za plavanje med menstruacijo

Poskusi se izogniti hitri in nezdravi hrani. Snovi kot sta sol in ogljikov dioksid v veliki večini le škodijo tvojemu organizmu, te napihnejo in povzročijo neprijetno počutje. Z zmanjšanjem vnosa takšnih snovi bo obisk bazena ali mora v času menstruacije (s primernimi sanitarnimi pripomočki) veliko bolj preprost in zabaven.

Če si navajena, da se med menstruacijo pojavijo glavoboli, močni krči in ostale bolečine, pred plavanjem vzemi tablete proti bolečinam, da zmanjšaš možnost neprijetnega počutja med sprostitvijo. Seveda se takšnih ukrepov poslužuj le po posvetu z osebnim zdravnikom ali ginekologom.