Pilates vadba je ena od vadb, ki je v Sloveniji prisotna dobrih 15 let in jo je poskusilo že veliko ljudi. Vadba je namenjena vsem, tako moškim kot ženskam, mlajšim in starejšim. Res pa je, da jo večinoma obiskujejo ženske.

Vendar pa ni vsaka pilates vadba za vsako telo. Obstaja več vrst tehnik in različic in sami boste morali poiskati tisto, ki bo bolj ustrezala vašemu telesu.

Tehnike se razlikujejo po hitrosti izvedbe (od počasnejše do hitrejše), od različice vaj (od tradicionalnega pilatesa, ki ima omejeno število vaj do kombinacij in povezav z drugimi gibi in športi) in tudi glede na cilj (rešiti težave kot so bolečine v hrbtenici in drugih sklepih – za kar je bolj primerna varnejša reha različica ali prepotiti telo ali celo hujšati med treningom pilatesa – pogoj za to je zdravo telo, brez poškodb in bolečin in v tem primeru bo za vas primernejša flow tehnika, tradicionalni pilates ali kakšna druga kombinacija ali oblika pilates vadbe).

Vse je odvisno od tega, kaj želite.

Res pa je, da ima veliko ljudi (raziskave pravijo, da kar 80 odstotkov) bolečine v hrbtenici ali bolečine v križu in zavoljo tega se splača preveriti pri ustreznih strokovnjakih, kaj je za vaše telo najbolje.

Ne glede na vaše trenutno stanje, se lahko pilates vadba vedno, ampak res čisto vedno, prilagodi cilju, sposobnostim in morebitnim težavam. V skupini je to sicer nekoliko večji izziv, a se da! Individualno pa je zgodba seveda povsem prilagojena samo vam.

Neko rdečo nit pa nosi večina tehnik in šol in te bi rada danes izpostavila zato, da vas spodbudijo, da v nek košček vašega prostega časa vnesete tudi kakšno pilates vajo, če to že ni redno vpisno v vaš planer.

Na dolgi rok, pravilno izvedena oblika pilates vadbe prinaša:

 • preventivo pred tem, da se bolečine v križu sploh pojavijo,
 • če so bolečine že prisotne in so posledica sedenja in negibanja, se z vadbo omilijo ali celo povsem izginejo,
  • izboljša se drža telesa oz. se ohranja, če ste redno aktivni,
 • izboljša se zavedanje telesa, kar danes potrebujemo bolj kot kadar koli v življenju,
 • izboljša se samozavest, kar pride vedno prav,
 • določene vaje lahko zelo lepo pomagajo oblikovati telo in to je pogosto velik motiv, zakaj se splača vztrajati,
 • redna vadba prinese tudi več povezanosti s seboj in s tem tudi več miru v sebi, kar spet še kako nujno potrebujemo,
 • izboljšajo se nekatere gibalne sposobnosti (gibljivost, koordinacija, ravnotežje, moč), kar je pomembno za ohranjanje zdravja in upočasnitev staranja,
 • z redno vadbo preprečujemo inkontinenco, v primeru težav lahko z dodatnimi vajami za krepitev mišic medeničnega dna težave tudi odpravimo,
 • v primeru poškodb hrbtenice ali drugih sklepov lahko s prilagojenimi vajami rehabilitiramo telo,
 • redna vadba ugodno vpliva tudi na spolno življenje, saj se poveča občutek v medenici.

Z vadbo je potrebno vztrajati. Preskakovanje korakov ne prinaša rezultatov in vas ne bo pripeljalo na cilj. Prav tako lahko ohranjate življenje brez bolečin, če vadite redno.

Pilates vadba je zelo zanimiva, tako njen izvorni del kot vse kombinacije, ki so prilagojene današnjemu človeku. Pilates vaje so namreč stare več kot 100 let in nekatere so morda težje izvedljive, saj so naša telesa danes precej drugačna kot so bila 100 let nazaj.

Pilates vadbo se splača vaditi celo življenje in prilagoditi svojemu življenjskemu stilu in drugim aktivnostim. Nosi toliko koristi, da bi bilo škoda, da tega znanja ne bi izkoristili.