Piknik – sezonski dogodek, ampak nič kaj vznemirljiv, kajne? Verjetno nas večina še vedno za piknikovanje pripravlja isto ali precej podobno hrano, kot smo jo jedli v mladosti.

Vseeno lahko z malo truda in 20 minutami ustvarimo takšne vrste piknik, ki bo pod vprašaj dal vse že dotedanja druženja (z enimi in istimi obroki). Obenem boste celo prihranili denar….

Prigrizki letošnjega poletja, ki jih morate (vsaj enkrat) pripraviti:

1. Rdeča pesa v solati

Skuhano peso olupite in naribajte. Dodajte pistacije ali lešnike, uporabite dressing iz pomaranče in olivnega olja. Dodajte kozji sir in sesekljan peteršilj.

2. Pesto piščančji zvitki

Piščanca narežite in popecite. Tortiljo premažite s pestom, dodajte piščanca, sušene paradižnike in rukolo. Tortiljo lepo zvijte in narežite.

3. Jajčna solata

Zmešajte trdo kuhana jajca, majonezo, curry v prahu, gorčico, limetin sok, sol, poper, peteršilj, čebulo in jabolka.

4. Paradižnik in breskve

Zmešajte narezan paradižnik in breskve, dodajte drobno narezano rdečo čebulo in sesekljan peteršilj ali rožmarin. Na koncu prelijte z olivnim oljem, limoninim sokom, soljo in poprom.

5. Pečena govedina in sir z modro plesnijo

Pripravite polnozrnate (tortilja) zvitke. Združite sir in hren, dodajte rdečo čebulo in narezano goveje meso, svinjino ali jagnje. Za zraven spakirajte še zeleno solato, paradižnik in čips.

6. Cornflakes s piščancem

Piščanca narežite na manjše kose. Marinirajte ga v mleku, nato ga povaljajte v cornflakes drobtinah. Popražite na zdravem olju, za zraven pa pripravite okusno omako. Jejte hladno.

Zraven prigrizkov se prileže tudi dobro pivo

S kombinacijo vročega vremena, teras, lepih zelenih parkov in aktivnosti na prostem, so družinski ali romantični pikniki prava poslastica. In ker smo poleti precej žejni, je pravilno, da nekaj besed posvetimo tudi dobremu pivu. Po možnosti kar slovenskemu.

Ljubljanska kraft Pivovarna Tektonik nudi širok izbor kvalitetnih surovin priznanih svetovnih pridelovalcev, kar jim omogoča, da ustvarjajo okuse z aromo, s katerimi razveseljujejo še tako zahtevne pivce piva. Za razliko od pivskih gigantov, v Tektoniku stavijo na unikatno ustvarjanje izvirnih receptur, podprtih s poznavanjem bogate tradicije angleških, belgijskih in nemških pivovarskih praks.

Tektonik je na voljo že skoraj v vsakem slovenskem mestu, da pa bo odločitev o izbiri piva še lažja, preverite, kateri tip piva gre skupaj s temi jedmi:

  • Wayne, Pale Ale: To je tisto pivo, ki se bo odlično podalo k različnim testeninskim in jajčnim solatam ter piščancu na žaru.
  • Iggy, India Pale Ale: Pivo, ki gre dobro skupaj z vzhodnjaško kuhinjo, čilije, ingverjem, curryjem, kozji sirom in s siri s plemenito plesnjo.
  • Hercule, pšenično pivo: Pivo, ki odlično spremlja ribe, rake, školjke, mehke sire z zelišči, tudi mozzarello, belo meso, solate in sadne kolače.
  • Nelson, India Black Ale: K temu temnemu pivu se prileže pikantna azijska hrana, meso in zelenjava na žaru, dimljene ribe, siri s plemenito plesnijo in čokoladne ter ingverjeve sladice.

Več o slovenskih varilcih in pivu Tektonik najdete na spletni strani www.tektonik.beer.