Menstrualne skodelice obstajajo že od prve polovice 20. stoletja, a so na svoji popularnosti pridobile šele v preteklem desetletju. Kljub temu pa marsikatera ženska ne ve kaj točno menstrualna skodelica je, ali pa zanjo pravzaprav še nikoli ni slišala. Kaj je torej tisto, ki skodelico naredi tako priljubljeno? In zakaj jo ima vedno več žensk rajši kot tampone?

Dolga življenjska doba

Menstrualno skodelico lahko nosiš tudi do 12 ur preden jo je potrebno odstraniti, očistiti in ponovno vstaviti–tampone, na primer, pa je potrebno menjati vsake štiri do šest ur, kar lahko povzroči mnogo nevšečnosti predvsem kadar ni blizu nobenega stranišča. Ker pa je menstrualna skodelica namenjena večletni uporabi (tudi do 10 let!), s tem prispevamo tudi k manjšemu onesnaževanju okolja.

Brez kemikalij

Tamponi (pa tudi vložki) pogosto vsebujejo beljen bombaž ter ostale kemikalije, ki lahko povzročijo razvoj bakterij in ostalih neprijetnosti. Ker je menstrualna skodelica izdelana iz medicinskega silikona, je primerna za občutljivo kožo, nagnjeno h glivičnim obolenjem ali alergijam. Ne ovira naravne sposobnosti vlaženja nožnice in ne posega v naravni proces čiščenja nožnice.

Prijazna do okolja

Povprečna ženska v celotnem življenju porabi več kot 9,000 tamponov, s čemer, kot si lahko predstavljate, ustvari ogromno količino počasno razgradljivih odpadkov–če to število upoštevamo pri vsaki ženski, količina odpadkov občutno naraste. Onesnaževanju okolja se lahko zoperstavimo z uporabo eko menstrualnih skodelic, ki zaradi dolge življenjske dobe močno zmanjšajo število letnih odpadkov.

Menstrualna skodelica LaliCup

Menstrualna skodelica LaliCup

Cenejša alternativa

Pri ogromnemu številu porabljenih tamponov in/ali vložkov si najbrž brez težave predstavljamo kako močan udarec letno prejme naša denarnica. Nakup v menstrualno skodelico se popolnoma povrne že v treh mesecih. Stroške, ki nastanejo zaradi obveznega (in pogostega) nakupa sanitarnih pripomočkov, lahko zmanjšate z nakupom menstrualne skodelice. Ta v povprečju stane le približno 30 EUR (na deset let), medtem ko (letna) vsota porabljena na vložkih ali tamponih znaša tudi do 130 EUR!

Brez starostnih omejitev

Menstrualno skodelico lahko uporabljajo ženske vseh starosti, tudi device. Seveda pa je glede na starost ter nekaj ostalih faktorjev potrebno izbrati velikost skodelice, ki bo najustrezneje opravila svoje delo za čas menstruacije. Idealno velikost lahko s kratkim kvizom najdete tukaj, ali pa si pomagate s spodnjo tabelo

Velikosti menstrualnih skodelic LaliCup

Velikosti menstrualnih skodelic LaliCup