Ocvrte palčke mozzarella, piščanec, lignji… Le kdo se lahko upre takim dobrotam? Nebeško dobre, a hkrati tako nezdrave, bodisi zaradi pretirane uporabe maščobe pri sami pripravi bodisi zaradi visokega odstotka le-te v živilih samih. Pa vendar, na našem portalu zelo radi poudarjamo, da se tudi za nezdrave jedi najdejo zdrave zamenjave in da vam te ne bodo teknile nič manj, kot zgoraj naštete kalorične »bombe«.

Tokrat smo se odločili predstaviti ta preprost in neverjetno okusen recept pečenih bučkinih palčk. Lahko jih ponudite kot predjed, kot stransko jed ali pa hiter prigrizek, ki bo potešil željo po ocvrti hrani. Verjamemo, da boste tudi vi tako navdušeni, kot smo bili mi, ko smo te okusne paličice poskusili.

 

Sestavine:

3 jedilne žlice krušnih drobtin,

2 jedilni žlici naribanega parmezana,

1 jajčni beljak,

1 čajna žlička manj mastnega mleka,

2 večji bučki, razrezani po dolgem (okoli 16 bučkinih palčk),

1/3 skodelice pogrete omake za testenine, okus po želji ,

olivno olje oz. olje v spreju za tiste, ki še posebej pazite na dnevni vnos kalorij.

 

Priprava:

 

  1. Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.
  2. Papir za peko pokapljajte z malo olivnega olja. V plitki posodi zmešajte parmezan in krušne drobtine. V drugi posodi zmešajte jajčni beljak in mleko.
  3. Bučkine palčke najprej pomočite v jajčno zmes, nato pa še v parmezan in drobtine. Palčke dodobra povaljajte, potem pa eno ob drugi položite na pekač.
  4. Pecite 15–18 minut, dokler ne bodo zlato-rjavo zapečene. Postrezite s pogreto omako in servirajte. Dober tek!

 

Hranilne vrednosti: 4 bučkine palčke in 4 čajne žličke omake za testenine: 69 kalorij, 2 g maščobe, 9 g ogljikovih hidratov, 1 g vlaknin, 4 g beljakovin.

 

Novinarka: Pia Fekonja

Foto: Pinterest