Uspešnica »The Paleo Manifesto« je delo Johna Duranta. V svoji knjigi na drzen in zanimiv način z zgodovinskega, antropološkega in fiziološkega stališča bralcem posreduje preprosto idejo o tem, da vsa živa bitja lahko najbolje uspevajo (živijo, se razvijajo) ko v svojem življenju, tudi če je še tako spremenjeno in odtujeno od prvinskega življenja, začnejo posnemati nekaj ključnih elementov iz življenja prednikov, ki so živeli v naravnem okolju. In človek pri tem ni izjema.

Problem je v tem, da ljudje debelost (telesno maščobo) povezujejo z maščobo v prehrani. Vendar ti dve vrsti maščobe nista isti. Maščoba je postala krivec za debelost in z njo povezane bolezni. Ljudje so naučeni strahu pred nasičenimi maščobami in holesterolom. Toda naše telo potrebuje holesterol, ki ima v telesu številne funkcije; med drugim je gradnik spolnih hormonov. In če ga v telo ne vnesemo dovolj s hrano, ga telo ustvari še več! Enako je z nasičenimi maščobami. V materinem mleku je približno 40% nasičenih maščob. Ta vrednost je enaka deležu nasičenih maščob (glede na vso maščobo) v človeškem telesu.

Nasičene maščobe so gradniki celičnih membran in mielinskih ovojnic našega živčevja. In funkcijo teh maščob zagotavlja ravno »nasičenost«. To pomeni, da molekule niso reaktivne in ne reagirajo s prostimi radikali. Veliko bolj zdrave so tudi za uporabo pri kuhanju, saj visoka temperatura minimalno spremeni njihovo strukturo in ne postanejo žarke. Zato je tudi strah pred rdečim mesom popolnoma odveč. Leta 2010 so bili v publikaciji »The American Journal of Clinical Nutrition« objavljeni rezultati raziskave o povezavi nasičenih maščob in srčno-žilnih bolezni; znanstveniki so ovrgli kakršnekoli povezave. Vendar se kljub temu javno mnenje spreminja zelo počasi.

Marsikateri zdravnik je na tekočem z vsemi novimi spoznanji s področja prehrane, vendar je v zelo težki situaciji: s tem, da bi svojim pacientom svetoval prehranski piramidi (skoraj) diametralno nasproten način prehrane, bi lahko izgubil kredibilnost, mogoče bi ga pacienti celo tožili …

 

Povzeto po knjigi The PALEO Manifesto, avtorja John-a Duranta; v sloveski jezik prevedla Ela Hudovernik in Janez Hudovernik.

Ste spregledali 1. del članka? Nič hudega, najdete ga TUKAJ.

 

Paleo dieta - prehrana naših prednikov, 2. del

Paleo dieta – prehrana naših prednikov, 2. del