Ne dovolite, da vas nižje temperature ovirajo pri športnih aktivnostih, saj vam lahko zimski tek povrne energijo, ki vam jo jemljejo dolgi, turobni večeri, in vam zagotovi zavidanja vredno postavo čez nekaj mesecev, ko se bo treba pokazati v kopalkah. Preberite nekaj nasvetov, ki vam bodo v zimskem času pomagali ohraniti tako fizično pripravljenost kot dragoceno zdravje.

Izberite toplo športno opremo

Zimske tekaške hlače so priročne za hladne temperature, saj mrazu preprečujejo, da bi vam prišel do živega, poleg tega so dovolj lahke, da vas ne ovirajo pri teku. Z več sloji oblačil iz lahkih materialov lahko uravnavate temperaturo. Spodnja plast naj bo popolnoma oprijeta in iz sintetičnih materialov, ki odvajajo vlago, medtem ko mora srednja plast skrbeti za ohranjanje toplote. Pri zelo nizkih temperaturah potrebujete še kapo, rokavice in jakno, ki vaše telo obvaruje pred mrzlim zimskim vetrom, toda ne pretiravajte. Oblecite se toliko, da v prvih nekaj minutah teka zaznate rahel mraz oziroma čutite, da bi vas ob mirovanju že po nekaj minutah začelo mraziti.

Narezan podplat za dober oprijem

V zimskih razmerah tudi stopala zahtevajo posebno opremo. Za tek na zasneženem terenu potrebujete trden podplat z boljšim oprijemom, na noge pa nadenite tople in mehke sintetične nogavice, ki vlago usmerjajo stran od kože, da se izognete neprijetnim žuljem.

Počasi se daleč pride

Tek mora biti pozimi počasnejši, saj sicer tvegate prehlad zaradi sunkovitega vdihavanja mrzlega zraka, v najslabšem primeru pa si lahko nakopljete še resne poškodbe, če vam zdrsne na snegu ali ledu. Da vas ne bo motil mrzel zrak, si okoli ust in nosu ovijte šal ali si omislite masko, ki vsaj nekoliko ogreje zrak pred vdihom.

Tudi v teh hladnih dneh moramo zaužiti dovolj tekočine

Pozimi sicer ne občutimo takšne žeje kot poleti, vendar občutek vara. Telo namreč ne potrebuje nič manj tekočine kot poleti, saj suh zrak v ogrevanih prostorih pospeši izhlapevanje. Če pa se še intenzivno rekreiramo, potrebuje naše telo vsaj liter tekočine več. Poleg vode in toplih čajev si privoščite tudi odlične sokove Rauch Fresh sokove, ki bodo tudi poskrbeli za dodatno dozo vitaminov in mineralov. Vsebujejo pravo sadje, so brez dodanih konzervansov ter aditivov, zaradi česar so res idealna izbira v zimskem obdobju, ko nam primanjkuje energije.