Še nekaj let nazaj je veljalo prepričanje, da je najučinkovitejši način čiščenja sistema ta, da nekaj dni zapored pijete le razne sadno – zelenjavne sokove, kar je marsikoga odvrnilo od poskusa detoksikacije telesa. Tokrat smo za vas preverili, kako lahko učinkovito poskrbite za svoje zdravje, pomagate telesu da izloči strupe in pri tem ne stradate. Vse kar morate narediti je, da omenjena živila čim večkrat vključite na svoj jedilnik.

 

Ohrovt

Ohrovt je nabit z antioksidanti, ti pa pomagajo očistiti encime v prebavnem traktu. Uspešno razstruplja debelo črevo in želodec, hkrati pa preprečuje razvoj raka in zmanjšuje tveganje za nastanek koronarnih bolezni.

 

Citrusi

Vitamin C je eden izmed najboljših razstrupljevalcev telesa, zato ni čudno, da smo ga uvrstili na seznam. Na vašem jedilniku se morajo nedvomno znajti limone, limete in pomaranče, saj encimi pomagajo očistiti prebavni trakt in jetra. Najbolje je, da dan začnete s sveže stisnjenim limoninim sokom, ki ga zmešate s toplo vodo.

 

Sadje

Sadje je s svojo visoko vsebnostjo vode prava izbira za čiščenje sistema in bo ob rednem uživanju delalo čudeže. Je lahko prebavljivo, polno antioksidantov, vitaminov in vlaknin, ki so za čiščenje sistema  še kako pomembne. Pričnite z nežnim čiščenja prebavnega trakta tako, da uživate veliko banan, hrušk, jabolk, jagod, robid in drugih, izbirajte pa takšne, ki vsebujejo čim večji delež tekočine.

 

Listnata zelenjava

Se še spominjate nasvetov naših babic, ki so nam še kot otrokom govorile, da moramo vsak dan pojesti nekaj zelenega, rdečega in rumenega? Na vašem krožniku naj se znajde listnata zelenjava, kot na primer špinača in rukola, ki vsebujeta visok odstotek klorofila, ta pa vzpodbudil izločanje toksinov iz sistema.

 

Zeleni čaj

Ta vsem dobro poznan topli napitek s pomočjo antioksidantov, ki se imenujejo katehini pospešil izločanje toksinov in našega sistema, hkrati pa bodo ugodno vplivali na delovanje jeter.

 

Omega 3 maščobne kisline

Prav nič čudno ni, da se te koristne nenasičene maščobe znajdejo na seznamu vsakega osveščenega jedca. Avokado, olivno olje, oreščki in laneno seme vsebujejo še posebej visok odstotek teh srcu prijaznih maščob, ki bodo obdale stene vašega črevesja in absorbirale toksine.

 

Česen

Gre za super živilo, ki bo, v kolikor ga redno vključujete v svoj jedilnik blagodejno vplivalo na pospešeno izgorevanje maščob, kopnenje kilogramov in izločanje toksinov. Lahko ga dodajate jedem, ali pa si ga privoščite kar v surovi obliki.

 

Novinarka: Pia Fekonja

Foto: Pinterest