Že od samega začetka nam bo mesec postregel s provokacijami ter napetostmi. Ne samo zato, ker je v tem času tudi Merkur retrograden. Bolj zato, ker smo v času hitrih sprememb.

Če želimo slediti ritmu razvoja, se moramo posloviti od preživetih vzorcev, katere smo večinoma pridobili z vzgojo, ki je temeljila na vzbujanju občutkov krivde, čustvenem izsiljevanju ter pogojevanju. Dam ti ljubezen, če si priden/pridna, če narediš, kar ti rečem, sicer pa ne. Večina vzorcev, po katerih delujemo, temeljijo predvsem na starih ranah in strahovih. Mesec september nas bo potiskal v situacije, v katerih se bomo soočali s svojimi še nepredelanimi strahovi in preživetimi vzorci. To zna biti seveda precej boleče in neprijetno. Posebno še, ker preprosto ne vidimo tistega, kar nas ne sune v želodec ali pošteno lopne po glavi. Šele potem se začnemo spraševati, zakaj se to dogaja.

Ta mesec zna biti ravno zaradi tega zelo napet in stresen. Pa vendar to ni negativno obdobje. To je čas intenzivne rehabilitacije. In če mislimo, da je ne potrebujemo – bo nekaj že poskrbelo, da prepoznamo svoje rane. Vse z namenom, da jih končno zacelimo.

Npr. oseba z nadutim in arogantnim vedenjem se bo zapletla v situacijo, kjer bo nekaj tako močno pritisnilo na njena čustva, da se bo zlomila. Ne, ne zlomila. Klecnila bo. In ta zlom, ta poklek je nujen, da sprevidi, od kje izvira potreba po nadutosti. Česa se pravzaprav boji, pred čim se brani. Da je sedaj že čas, da ta vzorec spremeni. Kajti že zdavnaj več ni majhna in nebogljena oseba, ki bi potrebovala takšno zaščito.

Nekdo, ki se neprestano umika, vse za mir v hiši – se morda ne bo imel več kam umakniti in bo prisiljen odreagirati. Nekdo drugi bo čutil potrebo, da končno pove, kaj ga v zanj pomembnem odnosu boli. Vseeno predlagam, da najprej razrešite pri sebi, šele nato začnete pogovor z drugo osebo. Kajti sedaj boste le s težavo dosegli preboj v razmerju in ga izboljšali. Najprej se izjokajte, razjezite… pozdravite bolečino v sebi. Šele potem se pojdite pogovarjat. Sedanji retrogradni Merkur vam lahko močno oteži kakšen pameten dogovor, saj boste morda preveč agresivni.

Ja, ta mesec je namenjen čiščenju. In to na prav vseh nivojih. Pred nami se namreč odpirajo nove možnosti, nove priložnosti, ki pa jih s sedanjimi ranami in posledično načini delovanja ne moremo uspešno izkoristiti. Zato je potrebno čiščenje. Čiščenje od znotraj in od zunaj.

Koliko se imate zares radi? Koliko se resnično cenite? Kateri načini mišljenja izvirajo iz bolečih preteklih izkušenj in ste si iz strahu pred ponovnimi ranami raje zaprli vrata osebnostnemu razvoju in sreči?

Zelo hitro se nam namreč bliža čas, ki bi ga bilo škoda zamuditi zgolj zaradi okorelih vzorcev, ki temeljijo na strahu, bolečini, krivdi… Dokler jih ne razrešimo, pa ne moremo sprejeti bolj učinkovitih in srečnejših. In tale retrogradni Merkur sedaj v septembru nam pravzaprav pomaga videti, kje vse stvari niso urejene tako, da bi nam nudile zadovoljstvo. Večinoma se na te vplive jezimo, v resnici pa jih potrebujemo.

Če imate možnost, pojdite na daljše potovanje v tujino. Precej bo situacij, kjer se boste lahko na prijetni in prijazni način soočili s svojimi sencami. Brez tarvm in sunkov v trebuh.

To je dober čas, da zavihate rokave, primete sesalec ali krpo in odstranite vso odvečno staro navlako iz svojega doma ter s tem mrtvo energijo.

Dobro je vedeti, da vam pri tem ni potrebno narediti revolucije v svojem življenju in ga popolnoma obrniti na glavo. Lahko začnete z enim korakom. Majhnim. Če ne veste, kako bi se tega lotili, ste dobrodošli v intenzivnem programu Happy Mastermind Group. Več informacij najdete na www.izobrazevanje.net.

Ljubite sebe in življenje, da boste lahko ljubili druge!

Taja Veroti Tjaša