Ta mesec se sprostijo mnoge zavore in blokade, ki so nam prej onemogočale delovanje. Zdaj je poudarek na delovanju. Na akciji. Končno lahko zaženemo projekte, ki so obstali. Vozel se bo razpletel brez večjih težav in zamud. Potrebna pa je naša aktivnost. Nič nam ne koristi pomoč usode, če te pomoči ne sprejmemo. Situacija se lahko celo poslabša. Preveč energije in premalo delovanja – to je preverjena kombinacija za kratek stik.

Preprost nasvet za ta mesec je: Ne čakajte. Zavihajte rokave in delujte!

Vendar uberite drugačne strategije kot ste jih do sedaj. Poglejte, kaj natančno ste počeli na področju, s katerim niste najbolj zadovoljni. Zapišite si na kratko ta delovanja. Bodite do sebe iskreni. Saj tega ne boste nikomur pokazali. Pogosto ljudje rečemo: »Sem že vse poskusil/poskusila, pa nič ne deluje.« In ko potem pogledamo tale »vse«, vidimo, da gre največkrat za par načinov, ki so pogosto že v startu obsojeni na propad. Npr.

 • Sem čakal/čakala na pravo priložnost.  – SEDAJ je prava priložnost!
 • Upal/upala sem, da se bo zadeva že sama nekako razpletla. – Tokrat se zahteva akcija!
 • Bil/bila sem uboga žrtev in sem upala, da se bom tej osebi zasmilila, zato bo spremenila odnos do mene. – Hm, na ta način skoraj nikoli ne dobimo tega, kar si želimo. Spoštovanja in ljubezni namreč.
 • Bom vztrajno ponavljal/ponavljala in enkrat mi bo že uspelo. – Eh, nehajte no! Raje se spomnite česa novega!
 • Morajo me ubogati, s silo bom dosegel/dosegla svoje. – Tokrat ne! Včasih se tudi sužnji uprejo.

Nato iščite nove možnosti. Možnosti, ki jih še niste izvedli. Najprej si brez cenzure napišite vse možnosti, ki vam padejo na misel. Na koncu izberite način, ki vam nekako najbolj ugaja, je nov in ga do sedaj še niste uporabili. Npr:

 • Jutri pokličem xy, napišem pismo, povabim na kavo…. – Bravo!
 • Če sem do sedaj iskal/ iskala usmiljenje, bom tokrat pogledal/pogledala, zakaj bi naj ta oseba naredila to, kar si želim. Kaj pa bi on/ona od tega pravzaprav sploh imela? Nato ji povem, kaj bo s tem pridobila. – Postavite se v kožo druge osebe; lažje boste razumeli njene potrebe.
 • Prosim za pomoč, odkrito in brez manipuliranja. – Včasih se je potrebno naučiti reči: »Prosim, pomagaj mi.«
 • Ponudim nekaj v zameno…- Nihče se ne želi počutiti izkoriščenega.
 • Zberem pogum in odkrito povem, kaj si želim, kako se počutim, kaj pričakujem in kaj sem pripravljen/pripravljena narediti. – Pogum je prvi korak do svobode.
 • Poiščem si plačano pomoč pri…. – razen vas samih se ni nihče drugi rodil za to, da skrbi za vas.

Naredite ta mesec nekaj, česar še niste ali vam do sedaj ni uspelo. Nekaj, ob čemer vam duša poje in kar radi počnete. Nagrade sledijo.

Naj vam strahovi, trma in lenoba ne vzamejo sanj!

Dobro je vedeti, da vam pri tem ni potrebno narediti revolucije v svojem življenju in ga popolnoma obrniti na glavo. Lahko začnete z enim korakom. Majhnim. Če ne veste, kako bi se tega lotili, ste dobrodošli v kakšnem mojem programu. Ne domišljam si, da brez mene ne morete živeti srečnega življenja. Preveč imam izkušenj za takšno razmišljanje. Vem pa, da vam ravno zaradi znanja in izkušenj lahko pomagam najti bližnjico do sreče. Več informacij najdete na www.izobrazevanje.net in na www.numeros.si.

Ljubite sebe in življenje, da boste lahko ljubili druge!

Taja Veroti Tjaša