Zagotovo je vsaka izmed nas že navajena nenavadnih vonjav, ki se pojavijo v času menstruacije. Ta neprijeten vonj je najbolj zoprn ravno poleti, ko pa se nam menjava vložkov in tamponov zdi nadležna. Ravno iz teh razlogov se lahko razvije neprijeten vonj. Prepričana sem, da se je vsaka izmed nas teh vonjav že poskusila znebiti na tisoč in en način, a na žalost brez uspeha. Kje se torej skriva rešitev?

Preizkusite menstrualno skodelico! Pri uporabi le-te namreč ni neprijetnega vonja, saj se bakterije ne razkrajajo med nogami — skodelica namreč predstavlja prepreko med omenjenimi bakterijami in našo kožo. Neprijetne vonjave izginejo tudi ob izlivu krvi v straniščno školjko, ker je sama kri sterilna zaradi vakuma v nožnici, ki kisiku preprečuje dostop in možnost razkrajanja bakterij.

 

V kolikor se v našem telesu pojavi neravnovesje (bodisi pH ali hormonsko neravnovesje), lahko nastane neprijeten vonj, katerega se lahko navzamejo tudi menstrualne skodelice vseh vrst. Tega vonja z običajnim prekuhavanjem ne moremo odpraviti, lahko pa uporabimo nekaj trikov, ki rešijo tovrstne težave.

– Skodelico podrgnite z limoninim sokom ter jo v takšnem stanju pustite stati dobro uro, nato pa jo pred ponovno uporabo ponovno očistite s standardnim postopkom prekuhavanja.

– Skodelico drgnite z alkoholom 2-10 minut, ter jo posušite na soncu.

– Ob praznjenju jo splaknite z mrzlo vodo. Enako storite tudi pred ponovno uporabo, da kri ne zakoagulira, in jo šele nato očistite s toplo vodo.

– Skodelico za kakšno uro potopite v kis in nato jo ponovno umijte, za dobro mero pa jo še prekuhajte.

Skodelice ne nosite predolgo, ne da bi jo vmes splaknili, saj se boste le tako izognili neprijetnim vonjavam.