Omotica je pogost opis različnih občutkov. Vrtoglavica je sicer podobna, vendar je bolj opisana kot vrtenje okolice. Po navadi je posledica premikanja telesa in glave.

Vrtoglavica je lahko posledica bolezni centra za ravnotežje v srednjem ušesu. Lahko je simptom tumorja ali kapi. Znaki in simptomi omotice so lahko rahel glavobol, omedlevica, vrtenje, utrujenost, zmedenost, težave z ravnotežjem, bolečine v prsih, slabost, bruhanje … Prognoza za ozdravljenje omotice je odvisna od vzroka. V veliko primerih je omotica nenevarna, vendar se ne pozdravi sama od sebe.

Preverite tudi: ALTERNATIVNA MEDICINA: CENA IN ALI DELUJE? (BIORESONANCA, HOMEOPATIJA, REIKI, AKUPUNKTURA)

Omotica se rada pojavi tudi med nosečnostjo in je posledica povečanih hormonov, ki povzročijo razširitev krvnih žil, da poveča krvni obtok do dojenčka, hkrati pa zniža krvni tlak in začasno omotico. Drugi vzrok je še lahko znižan nivo sladkorja v krvi, ker se spremeni metabolizem telesa. Omotice so najpogostejše v prvem trimesečju. V drugem in tretjem trimesečju pa lahko povečana medenica pritiska na žile.

Velikokrat zdravniki ne najdejo specifičnega vzroka za nastanek omotice, vendar so lahko nekateri vzroki omotice nevarni. To so infarkt, aritmija (nepravilen srčni utrip), težave s povečanim ali oslabljenim srcem (kardiomioptiija), ekstremno visok krvni tlak, nizek krvi tlak (ki ima lahko vzrok v srčnih težavah), anemija, krvavitve … Omotica je lahko posledica možganske kapi, tumorja, glavobolov in migren. Zmanjšana oskrba s krvjo vodi v omedlevico. Omotica je lahko povzročena tudi z zdravili kot stranski učinek zdravila (takšna so zdravila, ki uravnavajo krvni tlak, pomirjevala, antidepresivi, diuretiki, protibolečinske tablete in nekateri antibiotiki).

Ne nazadnje omotica je lahko posledica starosti – ko so prisotne zmanjšane zmogljivosti za telovadbo in aktivnost, obloge na žilah (arterioskleroza), nevropatije (progresivna disfunkcija živcev, ki je najpogosteje vzrok v diabetesu), menopavza, demenca …

Najpogosteje pa je težava v cirkulaciji možganov. Ker ne dobijo krvi in s tem ni kisika, se zmanjša njihova delavnost, ki se kaže z vrtoglavico, omotico, slabim spominom in koncentracijo, šumenjem … Pogost vzrok za to je premaknjen atlas, saj z napačno lego pritiska na vratne žile. In ima enak učinek, kot stisnjena vrtna cev. Če imate še težave z napetimi vratnimi mišicami, pa tudi te pritiskajo na žile. In vse težave rešite, če si atlas poravnate s popolnoma varno metodo AtlasPRofilax. Več o teh težavah najdete tudi na spletni strani www.atlasprofilax-slo.si.